Bułka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Średni

Bardzo dobra bułka, polecam ją również na święta.

  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    1 kostka drożdży ( 10 dag )
    1 szklanka oleju
    2 łyżki cukru
    2 żółtka
    1 litr mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Bułka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagrzać.
    Do miski dajemy rozkruszone ręką drożdże, do drożdży dodajemy żółtka roztrzepane widelcem, olej, 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, jeszcze raz roztrzepać widelcem, dodać mleko oraz mąkę.
  • 2. Ciasto wymieszać , aż do momentu, kiedy zacznie odchodzić od ręki.
    Po wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką kuchenną, ja odstawiam tak na 30 minut.
    W między czasie przygotowujemy foremki o wymiarach:
    szerokość : 15 cm,
    długość 40 cm,
    wysokość 7 cm.

    Formy natłuścić olejem.
  • 3. Kiedy ciasto nam wyrośnie przekładamy do foremek.
    Ciasto po przełożeniu do foremek zostawiamy jeszcze chwilę przykryte żeby jeszcze chwilę podrosły równo z formami.
  • 4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C przez 1 godzinę
    Kiedy podrosną wkładamy już do nagrzanego piekarnika

Porady

Jeśli ciasto będziemy mieć rzadkie dodajemy: 500 g mąki pszennej. Z tego przepisu wychodzi nam 2 bułki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Drożdże Mąka Mleko Olej Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować