Bułka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mleko zagrzać.
Do miski dajemy rozkruszone ręką drożdże, do drożdży dodajemy żółtka roztrzepane widelcem, olej, 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru, jeszcze raz roztrzepać widelcem, dodać mleko oraz mąkę.
2.Ciasto wymieszać , aż do momentu, kiedy zacznie odchodzić od ręki.
Po wymieszaniu odstawiamy do wyrośnięcia, przykrywamy ściereczką kuchenną, ja odstawiam tak na 30 minut.
W między czasie przygotowujemy foremki o wymiarach:
szerokość : 15 cm,
długość 40 cm,
wysokość 7 cm.
Formy natłuścić olejem.
3.Kiedy ciasto nam wyrośnie przekładamy do foremek.
Ciasto po przełożeniu do foremek zostawiamy jeszcze chwilę przykryte żeby jeszcze chwilę podrosły równo z formami.
4.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160*C przez 1 godzinę
Kiedy podrosną wkładamy już do nagrzanego piekarnika
Porady
Jeśli ciasto będziemy mieć rzadkie dodajemy: 500 g mąki pszennej.
Z tego przepisu wychodzi nam 2 bułki.
Komentarze