Bułeczki ze smażoną cebulką

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Zrobione w parę minut, są smacznym wypiekiem. Doskonałe na każdą porę dnia. Czy z masłem, wędlinką czy serkiem, to nie ważne, ważne, że zwabią swym aromatem, każdego niejadka, do jej schrupania.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g. mąki pszennej+do podsypania
    30 g. drożdży
    1 szklanka ciepłej wody
    3 łyżki roztopionego masła
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    4 łyżki smażonej cebulki
    Dodatkowo:
    duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
    2 łyżki sezamu białego
    3 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki ze smażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki, 1/4 szklanki wody mieszam, odstawiam aby drożdże popracowały[ok. 15 minut]. Do pozostałej mąki dodaje wyrośnięte drożdże,smażoną cebulkę, pozostałą wodę, sól, masło i zagniatam elastyczne ciasto. Ciasto kładę na posypanej mąką stolnicy i pozostawiam do wyrośnięcia [ok. 20 minut] , nakrywając je miską.
  • JK 2. Ciasto jeszcze raz zagniatam, dzielę na 8 części, formuje bułeczki i układam na blasze. Bułeczki smaruje mlekiem, posypuję sezamem, pozostawiam na 15minut aby wyrosły. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować