Zrobione w parę minut, są smacznym wypiekiem. Doskonałe na każdą porę dnia. Czy z masłem, wędlinką czy serkiem, to nie ważne, ważne, że zwabią swym aromatem, każdego niejadka, do jej schrupania.
20 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
500 g. mąki pszennej+do podsypania
30 g. drożdży
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
4 łyżki smażonej cebulki
Dodatkowo:
duża blacha wyłożona papierem do pieczenia
2 łyżki sezamu białego
3 łyżki mleka
Bułeczki ze smażoną cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże, cukier, 2 łyżki mąki, 1/4 szklanki wody mieszam, odstawiam aby drożdże popracowały[ok. 15 minut]. Do pozostałej mąki dodaje wyrośnięte drożdże,smażoną cebulkę, pozostałą wodę, sól, masło i zagniatam elastyczne ciasto. Ciasto kładę na posypanej mąką stolnicy i pozostawiam do wyrośnięcia [ok. 20 minut] , nakrywając je miską.
2.Ciasto jeszcze raz zagniatam, dzielę na 8 części, formuje bułeczki i układam na blasze. Bułeczki smaruje mlekiem, posypuję sezamem, pozostawiam na 15minut aby wyrosły. Piekę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15-20 minut.
Komentarze