Pierożki serowe z cebulką smażoną

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane pierożki mogą być smaczną przekąską lub np. w towarzystwie czerwonego barszczyku samodzielnym posiłkiem. Wspaniale chrupią w zębach i są doskonałe nawet, zabrane do pracy lub szkoły na drugie śniadanie.

  • 20 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki maki pszennej+do podsypania
    20 dag. sera białego[nie mielonego]
    25 dag. margaryny
    4 łyżki mleka
    1 łyżeczka sody
    1 łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    szczypta soli
    Nadzienie:
    ok. 8 łyżek smażonej cebulki
    ok. 30 kleksów keczupu
    Dodatkowo:
    1 rozmieszane jajko
    4 łyżki sezamu białego
    2 duże blachy wyłożone papierem do pieczenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Przekąski Ser

Pierożki serowe z cebulką smażoną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Do mąki dodaje pokruszony ser, margarynę, sodkę zmieszaną z mlekiem, czubrycę i suszone pomidory, zagniatam ciasto, wałkuje wałkiem na placek grubości 3 milimetrów, wykrawam koła, nakładam małe kleksy keczupu, po pół łyżeczki smażonej cebulki i zlepiam pierożki.
  • jk 2. Pierożki układam na blachach, smaruje jajkiem, posypuje sezamem, piekę ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni[na złoto].

Porady

Z podanej porcji wychodzi mi ok. 30 pierożków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować