Bułeczki zajączki

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób

Smaczne pulchne i rumiane bułeczki zajączki które z pewnością będą ozdobą Wielkanocnego stołu. U nas obowiązkowo od lat mają swoje miejsce koszyczku do święconki. Warto zaangażować do ich przygotowania dzieci bo ich przygotowanie to świetna zabawa dla małych i dużych.

  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 7-8 sztuk
    500 gramów mąki pszennej tortowej
    25 gramów drożdży świeżych lub 7 g suchych
    6 łyżek oleju
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka cukru
    300 ml. ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułeczki zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże zasypać cukrem, wymieszać i odstawić aż się rozpuszczą.
    Do miski przesiać mąkę przez sito, dodać resztę składników wraz z drożdżami.
    Wszystko mieszamy łyżką.
  • Bułeczki zajączki 2. Następnie wszystko przełożyć na blat i zagnieść ciasto. Ciasto zagniatamy przez minimum 5 minut. Można lekko podsypywać mąką (jak najmniejszą ilością) ciasto jest elastyczne i miękkie ale nie powinno się mocno kleić do blatu.
  • 3. Następnie ciasto przełożyć ponownie do miski , przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce. ( ok 30 minut) Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Bułeczki zajączki 4. Wyrośnięte ciasto przekładamy ponownie na blat i chwilę zagniatamy. Formujemy wałek i dzielimy go na 8-9 części.
  • Bułeczki zajączki 5. Następnie z każdej bułeczki uformować wałeczek o średnicy ok.1-1
    Mały kawałek odcinamy.
  • Bułeczki zajączki 6. Dłuższą część zwijamy w ślimaka,5 cm.
  • Bułeczki zajączki 7. Szykujemy blaszkę którą wykładamy papierem do pieczenia
    Układamy zwinięty rulon ciasta u góry przykładamy mniejszy kawałek i nożyczkami przecinamy na połowę, lekko rozchylić.
  • Bułeczki zajączki 8. Z kawałeczka ciasta robimy małą kuleczkę która będzie ogonkiem, Do zrobienia oczka możemy wykorzystać ziarnka pieprzu, ziele angielskie lub np. rodzynki.
  • 9. Uformowane bułeczki odstawiamy jeszcze na ok. 10 minut aż lekko podrosną.
    Następnie smarujemy pędzelkiem rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni od razu zmniejszamy temperaturę na 200 stopni i pieczemy 12-15 minut na trzecim poziomie piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Zając

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować