Bułeczki zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, margarynę i jajko. Mleko lekko podgrzać wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść (w razie potrzeby podsypać mąką).
2.Od ciasta odrywać większe kawałki i formować z nich długie i cienkie ruloniki. Każdy z nich zwinąć i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem. Oderwać jeszcze kawałek ciasta na głowę. Uformować owal, naciąć go nożem mniej więcej do połowy i rozchylić końce- to będą uszy zajączka. Głowę przykleić do tułowia. Malutka kuleczka będzie ogonkiem. Głowy i ogonki można lekko zwilżyć wodą, będą lepiej się trzymały. Rodzynki głęboko wbić w miejscu gdzie zajączek ma oczy. Uformowane bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z jajkiem i piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
Komentarze