Bułeczki zajączki

4.5 (158 ocen)

Pyszne bułeczki, które idealnie nadają się na wielkanocne śniadanie. Będą także naturalną ozdobą koszyczka i świątecznego stołu.

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szkl mąki + do podsypywania
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1,5 szkl mleka
    1/2 miękkiej margaryny
    2 jajka
    30 g drożdży

    Dodatkowo:
    żółtko+ 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek
    rodzynki na oczy
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Przystawki

Bułeczki zajączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Etapy zrobienia zajaczka 1. Ciasto: do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier, margarynę i jajko. Mleko lekko podgrzać wymieszać z drożdżami i wlać do miski z pozostałymi składnikami. Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść (w razie potrzeby podsypać mąką).
  • Uformowany zajączek 2. Od ciasta odrywać większe kawałki i formować z nich długie i cienkie ruloniki. Każdy z nich zwinąć i ułożyć na blaszce wyścielonej papierem. Oderwać jeszcze kawałek ciasta na głowę. Uformować owal, naciąć go nożem mniej więcej do połowy i rozchylić końce- to będą uszy zajączka. Głowę przykleić do tułowia. Malutka kuleczka będzie ogonkiem. Głowy i ogonki można lekko zwilżyć wodą, będą lepiej się trzymały. Rodzynki głęboko wbić w miejscu gdzie zajączek ma oczy. Uformowane bułeczki posmarować żółtkiem wymieszanym z jajkiem i piec ok 15-20 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować