Bułeczki z wiśniami i czekoladą

0 (0 ocen)

Pulchne, pyszne, idealne do filiżanki kawy, na drugie śniadanie lub do koszyka piknikowego.

Składniki:

  • 500 g mąki
    40 g drożdży
    4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    250 ml mleka
    50 ml śmietany 30%
    2 łyżki oleju rzepakowego ( u mnie domowy, tłoczony na zimno)
    2 jajka
    szczypta soli

    15 kostek czekolady
    1/2 słoika wiśni z syropu ( mogą byś świeże lub mrożone)

    Kruszonka:
    20 g mąki
    20 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    10 g masła

    30 g masła do smarowania bułek

    Forma: 24 X 36
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki z wiśniami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdże 1. Do ciepłego mleka dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
  • Ciasto 2. Masło roztopić, dodać olej, pozostałe składniki ciasta i podrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto.
  • Ciasto po wyrośnięciu 3. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Formowanie 4. Ciasto wyjąć z miski i podzielić na 15 równych części, każda po ok. 82 g.Z ciasta robić placuszki, kłaść po kostce czekolady i kilka wiśni. Formować okrągłe bułeczki.
  • W formie 5. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej w trzech rzędach.
  • Kruszonka 6. Składniki kruszonki rozetrzeć w dłoniach na piasek.
  • Z kruszonką 7. Masło do smarowania roztopić. Pędzelkiem smarować podrośnięte bułeczki i posypać obficie kruszonką.
  • Gotowe, smacznego 8. Piec 30 - 35 minut w temperaturze 170 stopni, do lekkiego zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Olej Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować