Bułeczki z wiśniami i czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do ciepłego mleka dodać cukier, drożdże i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
2.Masło roztopić, dodać olej, pozostałe składniki ciasta i podrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto.
3.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4.Ciasto wyjąć z miski i podzielić na 15 równych części, każda po ok. 82 g.Z ciasta robić placuszki, kłaść po kostce czekolady i kilka wiśni. Formować okrągłe bułeczki.
5.Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jedna obok drugiej w trzech rzędach.
6.Składniki kruszonki rozetrzeć w dłoniach na piasek.
7.Masło do smarowania roztopić. Pędzelkiem smarować podrośnięte bułeczki i posypać obficie kruszonką.
8.Piec 30 - 35 minut w temperaturze 170 stopni, do lekkiego zrumienienia.
Komentarze