Bułeczki z pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Doskonałe na ciepłą kolację czy podwieczorek.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto;
    3/4 szklanki ciepłej wody
    2 dag świeżych drożdży
    2 jajka
    3 szklanki mąki pszennej + mąka do podsypywania
    szczypta soli himalajskiej
    1/2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oleju rzepakowego
    łyżeczka ziół prowansalskich
    łyżka pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką

    farsz ;
    50 dag pieczarek
    cebula
    łyżeczka suszonych liści kolendry
    3 łyżki oleju rzepakowego
    sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
    ewentualnie 2-3 plastry sera żółtego


    oraz;
    jajko do posmarowania bułek
    łyżka ziaren słonecznika
    szczypta czarnuszki
    siemię lniane i sezam
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Drożdżówka

Bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszam, dodaję cukier i łyżeczkę mąki. Zalewam ciepłą woda (tyle by zakryła drożdże), mieszam i odstawiam ciepłe miejsce, by zaczyn wyrósł. Do miski wsypuję mąkę , dodaję szczyptę soli, olej, jajka oraz zioła prowansalskie i pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Dodaję wyrośnięty zaczyn i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Przekładam je ponownie do miseczki ,wysypanej mąką i odstawiam, aż ciasto podwoi objętość.

    Pieczarki myję i gotuję ok. 10 minut.Kiedy ostygną drobno je siekam (używam elektrycznego rozdrabniacza). Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju, dodaję pieczarki. Chwilę razem podsmażam. Na koniec dodaję suszoną kolendrę i doprawiam farsz do smaku. Powinien być lekko pikantny. Można także dodać ser. Wtedy mieszamy by dokładnie się rozpuścił.

    Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę . Rozwałkowuję na ok. 2 cm placek. Dużym kubkiem wycinam kółka. Na środek nakładam po porcji ostudzonego farszu pieczarkowego. Zlepiam je tak jak pączki. Zlepieniem układam na blaszce (wyłożonej papierem od pieczenia).

    Odstawiam na ok. 10-20 minut. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję ziarenkami. Piekę około 30 minut, w 180 st. aż nabiorą złotego koloru.


Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Pieczarki Pomidor Zioła

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować