Bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszam, dodaję cukier i łyżeczkę mąki. Zalewam ciepłą woda (tyle by zakryła drożdże), mieszam i odstawiam ciepłe miejsce, by zaczyn wyrósł. Do miski wsypuję mąkę , dodaję szczyptę soli, olej, jajka oraz zioła prowansalskie i pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką. Dodaję wyrośnięty zaczyn i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Przekładam je ponownie do miseczki ,wysypanej mąką i odstawiam, aż ciasto podwoi objętość.
Pieczarki myję i gotuję ok. 10 minut.Kiedy ostygną drobno je siekam (używam elektrycznego rozdrabniacza). Cebulę drobno siekam i podsmażam na oleju, dodaję pieczarki. Chwilę razem podsmażam. Na koniec dodaję suszoną kolendrę i doprawiam farsz do smaku. Powinien być lekko pikantny. Można także dodać ser. Wtedy mieszamy by dokładnie się rozpuścił.
Wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę . Rozwałkowuję na ok. 2 cm placek. Dużym kubkiem wycinam kółka. Na środek nakładam po porcji ostudzonego farszu pieczarkowego. Zlepiam je tak jak pączki. Zlepieniem układam na blaszce (wyłożonej papierem od pieczenia).
Odstawiam na ok. 10-20 minut. Smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję ziarenkami. Piekę około 30 minut, w 180 st. aż nabiorą złotego koloru.
Komentarze