Ostre bułeczki z pieczarkami

5 (161 ocen)

  • 60 min

Doskonałe zarówno na ciepło jak i na zimno. Można zabrać je zamiast kanapki w podróż.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1/2 kg mąki
    1 jajka + 2 żółtka
    1/2 łyżeczko soli
    1/2 kostki masła (rozpuszczonego)
    1 łyżka oleju
    zioła prowansalskie

    5 dag drożdży
    250 ml letniego mleka
    2 łyżki cukru

    1 rozkłócone jajko do posmarowania
    ostra papryka w proszku

    Nadzienie:
    500 g pieczarek
    1 cebula
    odrobina oleju do smażenia
    pieprz
    sól
    sos chili
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Ostre bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, letniego mleka i cukru robimy rozczyn. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą podsmażamy na oleju, aż do momentu wyparowania płynu.
    Doprawiamy solą, pieprzem. Studzimy.
  • 3. Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm. Szklanką wykrawamy krążki. Na krążek dajemy odrobinę sosu chili oraz pieczarki. Przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy. Wierzch bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ostrą papryką w proszku. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować