Ostre bułeczki z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, letniego mleka i cukru robimy rozczyn. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy resztę składników oraz rozczyn. Wyrabiamy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia.
2.Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki z cebulą podsmażamy na oleju, aż do momentu wyparowania płynu.
Doprawiamy solą, pieprzem. Studzimy.
3.Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 2-3 mm. Szklanką wykrawamy krążki. Na krążek dajemy odrobinę sosu chili oraz pieczarki. Przykrywamy drugim krążkiem i dokładnie zlepiamy. Wierzch bułeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy ostrą papryką w proszku. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Komentarze