Mięciutkie bułeczki śniadaniowe

4.48 (157 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Bułeczki utrzymują swoją świeżość nawet przez 3 dni. Są pulchne i bardzo smaczne. Praca z tym ciastem to sama przyjemność.

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    480 gram mąki pszennej
    2 płaskie łyżki majonezu
    1 łyżka oleju słnecznikowego
    30 gram świeżych drożdży
    1 szklanka ciepłej ale nie gorącej wody
    1 łyżeczka miodu naturalnego
    1 łyżeczki soli
    dodatkowo:
    1 roztrzepane jajko
    1-2 łyżki ziaren sezamu
Wystaw ocenę:

4.48 (157 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Majonez

Mięciutkie bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięciutkie bułeczki śniadaniowe 1. Przygotować rozczyn:
    pokruszone drożdże połączyć z 1 łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawić na kilka minut, aby ruszyły.
    Do miski wsypać przesianą mąkę, zrobić dołek, dodać majonez, olej, miód, sól, wlać drożdże i zarabiając ciasto dolewać 1 szklankę ciepłej wody. Gdy ciasto będzie odstawać od miski i rąk, przykryć je, miskę z ciastem ustawić na garnku z ciepłą wodą, na około 45 minut.
  • Mięciutkie bułeczki śniadaniowe 2. Następnie ciasto wyjąć na blat lekko oprószony mąką, zagnieść, uformować wałek i pokroić na 8-9 części. Z każdej części uformować bułeczki i ułożyć je na blasze wysłanej pergaminem. Odstawić na 15 minut.
  • Mięciutkie bułeczki śniadaniowe 3. Po tym czasie każdą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18 minut. Bułeczki wykonałam wg przepisu Klementynki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Majonez

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować