Mięciutkie bułeczki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować rozczyn:
pokruszone drożdże połączyć z 1 łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawić na kilka minut, aby ruszyły.
Do miski wsypać przesianą mąkę, zrobić dołek, dodać majonez, olej, miód, sól, wlać drożdże i zarabiając ciasto dolewać 1 szklankę ciepłej wody. Gdy ciasto będzie odstawać od miski i rąk, przykryć je, miskę z ciastem ustawić na garnku z ciepłą wodą, na około 45 minut.
2.Następnie ciasto wyjąć na blat lekko oprószony mąką, zagnieść, uformować wałek i pokroić na 8-9 części. Z każdej części uformować bułeczki i ułożyć je na blasze wysłanej pergaminem. Odstawić na 15 minut.
3.Po tym czasie każdą bułkę posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st na około 18 minut. Bułeczki wykonałam wg przepisu Klementynki
Komentarze