A'la bułeczki bez mąki, na słodko

4.8 (5 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie, serowe bułeczki z nutą wanilii i soku z pomarańczy. Bezglutenowy deser dla każdego łasucha :)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego miękkiego
    3 jajka
    50 g soku z pomarańczy
    50 g ksylitolu lub cukru
    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
    65 g babki płesznik
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    cukier puder z wanilią do posypania bułek
Wystaw ocenę:

4.8 (5 ocen)

Zobacz również:

Bułki Desery Placki

A'la bułeczki bez mąki, na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser biały rozgniatamy widelcem na gładką masę. Ksylitol mielimy na puder i razem z cukrem waniliowym dodajemy do sera, mieszamy. Następnie dokładamy roztrzepane jajka i sok z pomarańczy, mieszamy. Na końcu dodajemy babkę płesznik i proszek do pieczenia, mieszamy. Całość odstawiamy na kilka minut, aż babka płesznik napęcznieje i powstanie gęsta masa.

    Mokrymi dłońmi lepimy niewielkie kulki wielkości bajaderek i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w odstępach - urosną w trakcie pieczenia.

    Słodkie kuleczki pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia.

    Ostygnięte bułeczki podajemy z ulubioną konfiturą, kubkiem mleka lub kakao.

Porady

Ser twarogowy typu klimek, można zastąpić serem mielonym z wiaderka. Babkę płesznik możemy zastąpić babką jajowatą, mają podobne właściwości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować