Bułeczki jagodzianki

0 (0 ocen)

Taka bułeczka to samo lato zamknięte w mięciutkim cieście,

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej + do podsypywania
    1 szklanka cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1/2 litra mleka
    1/2 szklanki oleju
    8 żółtek
    5 dag drożdży
    Dodatkowo:
    1.5 szklanki jagód
    2 łyżki cukru
    2 łyżki proszku budyniowego
    jajko do posmarowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki jagodzianki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki jagodzianki 1. Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, 2 łyżkami cukru i 2 łyżkami mąki, wymieszany zaczyn odstawić do wyrośnięcia ( mi po 5 minutach uciekał z miski ) .
    Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem, dodać szczyptę soli, olej i żółtka oraz wyrośnięte drożdże, zagnieść ciasto
    Wyrobione ciasto odstawić na 3 godziny mniej więcej w połowie wyrastania ciasto trzeba przebić i jeszcze raz przerobić.
    Jagody opłukać i bardzo dokładnie odsączyć z wody, następnie wymieszać z cukrem i budyniem.

    Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto, następnie bardzo delikatnie rozciągnąć ja na stolnicy tylko przy pomocy dłoni i szklanką wyciąć krążki.
  • bułeczki jagodzianki 2. Na każdym krążku umieścić po porcji jagód i zlepić bułeczki które ułożyć na natłuszczonej blaszce, posmarować je lekko ubitym jajkiem i zostawić jeszcze na 30 min.
  • bułeczki jagodzianki 3. Piekarnik nagrzać do 180st i piec bułeczki około 25 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować