Bułeczki drożdżowe

5 (1 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Pyszne, proste w wykonaniu domowe bułeczki.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 szklanek mąki pszennej typ 450
    2 szklanki mleka
    50 g świeżych drożdży
    pół łyżeczki soli
    łyżka masła
    60 ml oleju o neutralnym smaku i zapachu
    łyżka miodu ( u mnie leśny)
    mleko do posmarowania ziarna do posypania, u mnie: czarny sezam, siemię lniane zwykłe oraz złote, ziarna słonecznika
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułeczki 1. Do dzieży robota wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, miód, olej, masło w temperaturze pokojowej i mleko. Końcówką hak wyrabiamy elastyczne ciasto.
  • bułeczki 2. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  • bułeczki 3. Ciasto wyrabiamy dwukrotnie w odstępach 30 minutowych.
  • bułeczki 4. Z tak przygotowanego ciasta formujemy bułeczki.
  • bułeczki 5. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w formie do bułek. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
  • bułeczki 6. Wyrośnięte bułeczki smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnami.

    Pieczemy w 180°C przez 25-30 minut - do lekkiego zrumienienia.
    Upieczone bułeczki studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować