Bułeczki drożdżowe z patelni najlepsze, jakie jadłam

4.57 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepyszne bułeczki z patelni idealne na śniadanie, kolację lub imprezę. Proste i szybkie do zrobienia... no trzeba jedynie poczekać aż ciasto wyrośnie. Takie bułki można wykorzystać naprawdę do wszystkiego, u mnie w formie mini burgerów z kurczakiem :-) Poniżej przepis na ok. 10 bułeczek:

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    100 ml ciepłego mleka
    70 ml ciepłej wody
    10 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka miękkiego masła
Wystaw ocenę:

4.57 (7 ocen)

Zobacz również:

Bułki Bułki drożdżowe

Bułeczki drożdżowe z patelni najlepsze, jakie jadłam - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki drożdżowe z patelni najlepsze, jakie jadłam 1. Do naczynia wlać mleko, wodę, dodać cukier, pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Całość dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić na ok. 15 minut. Do miski lub misy robota wsypać pozostałą mąkę, dodać sól, masło i wlać zaczyn drożdżowy. Wyrobić elastyczne ciasto. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm, szklanką wydrążyć kółka i odstawić do napuszenia.

    Rozgrzać patelnię i bułki piec na suchej patelni, pod przykryciem, po kilka minut z każdej strony, aż urosną i będą rumiane.

    Bułki są przepyszne :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Drożdże Mleko Masło

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować