Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Puszyste bułeczki drożdżowe z nadzieniem z masła, pieczonego czosnku i sera żółtego, posypane siemieniem lnianym. Pyszne i bardzo aromatyczne. Idealny dodatek do zup-kremów lub jako samodzielna przekąska.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 duże bułki:
    Mąka pszenna - 500g
    Woda ciepła - 120ml
    Mleko ciepłe - 140ml
    Drożdże świeże - 20g
    Jajko - 1szt
    Cukier - 2 łyżeczki
    Sól - 1 łyżeczka
    Olej - 3 łyżki
    Jajko - 1 szt do posmarowania
    Siemię lniane do posypania

    Masło czosnkowe:
    Masło w temperaturze pokojowej - 40g
    Czosnek - 1 główka
    Olej - 1 łyżeczka
    Papryka mielona - 1 łyżeczka
    Ser tarty twardy - 80g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki drożdżowe

Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym 1. Na początku pieczony czosnek.
    Używamy całej główki czosnku, bez obierania. Obcinamy jedynie górę, aby pokazały się ząbki. Smarujemy główkę olejem i zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 50 minut. Kiedy lekko się ostudzi wyciskamy miękkie ząbki.
    Czosnek mieszamy z ciepłym masłem i papryką. Odstawiamy.


    Teraz ciasto.
    Najpierw przygotowujemy zaczyn. 1/4 szklanki mleka mieszamy z łyżeczką cukru, łyżką mąki i drożdżami. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Kiedy mocno się spieni łączymy z pozostałymi składnikami. Ciasto zarabiamy około 5 minut. Przykrywamy ściereczką bawełnianą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
    Po tym czasie dzielimy ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowujemy niezbyt cienko (na około 8mm), na kształt kwadratu. Smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy tartym serem.
  • Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym 2. Boki ciasta składamy na środek - farsz pozostaje w środku. Lekko wałkujemy. Kroimy na 3 paski, jak na zdjęciu.
  • Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym 3. Zaplatamy warkocz.
  • Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym 4. Górę i dół warkocza zakładamy pod spód, tworząc bułeczkę. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Bułeczki czosnkowe z siemieniem lnianym 5. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem lnianym.

    Pieczemy w 180 stopniach przez 20-25 minut.

    Bułeczki są pyszne na ciepło i na zimno.

Porady

Siemię lniane można zamienić na sezam, czarnuszkę czy babkę płesznik.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Czosnek Masło Siemię lniane

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować