Idealne bułeczki na śniadanie, miękkie z dodatkiem nasion lnu.
40 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
½ kg przesianej mąki tortowej typ 450
1 płaska łyżeczka soli
2 dag świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
2 jajka
3 łyżki siemienia lnianego
5 dag masła
½ szklanki ciepłego mleka
½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego o temp. pokojowej
Papier do pieczenia
Jogurtowe bułeczki z siemieniem lnianym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: do miski przełożyć przesianą mąkę, dodać sól, wymieszać. Do mleka dodać cukier i pokruszone drożdże, wymieszać, wlać do mąki w dołek, odstawić w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie dodać jogurt, stopione i przestudzone masło oraz rozkłócone jajka(część zostawić do posmarowania bułek) oraz 2 łyżki siemienia lnianego. Wyrobić elastyczne, miękkie ciasto(ma odchodzić od dłoni). Przykryć lnianą ściereczką odstawić by ciasto dobrze wyrosło. Następnie przenieść ciasto na stolnicę, formując kulę, spłaszczyć, pociąć na 10 trójkątów. Uformować podłużne bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnej odległości od siebie, ponieważ bułki rosną. Ostrym nożem naciąć przez pół. Posmarować pozostawionym jajkiem, posypać obficie nasionami lnu, odstawić by jeszcze bułki podrosły. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec w temp. 190 stopni około 15 minut, następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni na rumiany kolor.
Porady
1.bułki można dodatkowo posypać płatkami owsianymi.
Komentarze