Ucierane ciasto z dynią i suszoną żurawiną pod lukrem

5 (6 ocen)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Proste w przygotowaniu ciasto z dostępnych składników. Gdy cały dom pachnie wspaniałymi aromatami ciasta , trudno domownikom doczekać się wykończenia z cytrynowego lukru :) Doskonałe i do porannej kawy i popołudniowej herbaty :)

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szklanka cukru
    3 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka oleju
    2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach dyni
    150 g suszonej żurawiny
    1 szczypta soli
    2 łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    Lukier:
    sok z 1/2 cytryny
    ok. 1 szklanka cukru pudru
    Dodatkowo:
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm x 29 cm
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Ucierane ciasto z dynią i suszoną żurawiną pod lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucierane ciasto z dynią i suszoną żurawiną pod lukrem 1. Jajka , cukier , sól miksuję do białości , ciągle miksując dodaję olej oraz mąkę zmieszaną z przyprawą do piernika , sodą i proszkiem do pieczenia . Do jednolitej masy dodaję dynię oraz żurawinę , mieszam , przekładam do formy . Piekę około godziny w temperaturze 180 stopni .
    Sok z cytryny ucieram z cukrem pudrem , polewam jeszcze ciepłe ciasto , pozostawiam do zastudzenia .

Porady

Ciasto możemy osypać cukrem pudrem zamiast przygotowywać lukier :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować