Brukselkowa

5 (152 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Jejku jak ja dawno nie jadłam takiej zupki. W końcu dorwałam brukselkę i nie mogłam jej się oprzeć postanowiłam od razu ugotować moją jedna z ulubionych zup. Kiedyś za czasów pegeerów chodziłam zbierać brukselkę i miałam jej ful za darmo, no ale cóż skończyły się dobre czasy. Dobrze że udało mi się kupić świeżą a nie mrożoną ponieważ świeża ma o wiele lepszy smak.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mięsa z indyka,

    1 marchew 200 g,

    1 łyżka liści pora i selera,

    2 łyżki natki pietruszki,

    500 g brukselki,

    6 - 8 ziemniaków ( zależności od wielkości ziemniaka i gęstości zupy ),

    165 g śmietany 18 %,

    1,5 łyżki np. Vegety lub ziarenek smaku.
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Brukselkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Do garnka wlać dwa i pół litra wody dodać mięso z indyka oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa w czasie gotowania zdjąć powstałe szumowiny. Gdy mięso jest już miękkie dodać liście pora i selera, przyprawić do smaku przyprawą z dodatkiem soli oraz ziemniaki pokrojone w kostkę, gotować do miękkości ziemniaków.
  • zupa 2. W czasie gdy ziemniaki gotują się w wywarze przygotować brukselkę oczyścić ją i przekroić na pół ( szybciej się ugotuje ). Jak ziemniaki są już dość miękkie dodać przygotowaną i opłukaną brukselkę gotować na średnim ogniu do miękkości brukselki. W międzyczasie gdy zupa gotuje się z brukselką przygotować śmietanę rozczynić ją z półtorej łyżeczki cukru, szczyptą soli oraz gorącym wywarem do czasu aż nie będzie grudek.
  • zupa 3. Jak już brukselka w zupie jest miękka dodać natkę pietruszki pokrojoną drobniej oraz przygotowaną śmietanę. Wymieszać zupę szybkim ruchem i chwilę zagotować, zdjąć z ognia. Jeśli ktoś nie lubi śmietany można ugotować czystą zupę.
  • zupa 4. Zupa wyszła bardzo smaczna, od razu przypomniały mi się lata dzieciństwa i czasy spędzone na pegeerowskich polach jak się pracowało przy zrywaniu brukselki. Niestety te czasy już się nie wrócą a szkoda.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować