Zupa brukselkowa

5 (181 ocen)

  • 30 min

Brukselkowa, to pyszna i lekka zupka. W sam raz dla smakoszy brukselki- ja uwielbiam. Brukselkowa, to zupka bardzo podobna do takich jak: kalafiorowa czy brokułowa i jak inne warzywne zawiera dużo witaminek :)

  • 30 min

Składniki:

  • bulion mięsno-warzywny (rosół)
    60 dag brukselki - 2 łyżeczki cukru
    1 marchewka
    1 cebulka
    kawałek pora
    dwie łyżki margaryny/masła
    1 jajko
    mały jogurt naturalny
    1 łyżka mąki
    odrobina świeżego koperku i natki pietruszki
    GRZANKI: odrobina oliwy I kawałeczki chleba
Wystaw ocenę:

5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy Jajko Grzanki

Zupa brukselkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Brukselkę myjemy, zalewamy wodą, dodajemy cukier i gotujemy by była miękka ale nie rozgotowana.
    Marchewkę możemy ugotować razem z brukselką.
    Brukselki wyjmujemy z wody i kroimy na połówki. Marchewkę w plasterki. Następnie wkładamy do garnka z rosołem.
    Na patelni rozpuszczamy margarynę/masło i podsmażamy cebulkę pokrojona w piórka i pora, następnie wkładamy do garnka.
  • 2. W miseczce roztrzepujemy jogurt naturalny i mąkę, dolewamy odrobinę rosołu, by zahartować a następnie przecedzamy przez siteczko do zupy. Zagotowujemy i posypujemy posiekanym koperkiem i natką pietruszki.
    Zupka gotowa:)
  • 3. Jajka gotujemy na twardo.
    Na patelni smażymy grzanki.
    Jajko i grzanki dodajemy do zupy ale dopiero na talerzu.

    SMACZNEGO:)

Porady

Czas przygotowania podany bez czasu gotowania rosołu/ bulionu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Jajka Jogurt naturalny

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować