brukselka z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

Zupełnie nowa odsłona brukselki. Pyszna zapiekana brukselka w sosie musztardowo- miodowym połączona z chrupiącymi grzankami.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 bułka ziarnista
    0,5 kg brukselki
    sól
    pieprz kolorowy
    1 mała czerwona cebula
    2 łyżeczki musztardy (proponuję sarepska, miodową lub dijon)
    2 łyżeczki miodu
    łyżka masła
    1 łyżka oliwy z oliwek
    parmezan do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Brukselka z piekarnika w sosie musztardowo-miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę kroimy w drobną kostkę, mieszamy z oliwą.
  • 2. Brukselkę sparzamy wrzątkiem. Kroimy na pół. Cebulę kroimy w piórka. Naczynie, w którym będziemy zapiekać smarujemy masłem. Przesypujemy do naczynia brukselkę, cebulę, dodajemy miód, musztardę, sól i pieprz, składniki ze sobą mieszamy. Wierzch posypujemy grzankami i parmezanem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach C, aż brukselka zmięknie, a grzanki będą chrupiące.

Porady

Brukselka świetnie smakuje jako osobne danie jarskie lub jarzynka do dania głównego. Jeśli chcemy by danie było bardziej pożywne możemy dodać do pieczenia plasterki salami, kawałki kabanosów lub prosciutto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować