KOTLETY SCHABOWE W SOSIE MUSZTARDOWO-MIODOWYM

4.51 (160 ocen)

  • 45 min

Uwielbiam mięska z sosie, bardzo dobre do klusek śląskich czy kaszy gryczanej lub po prostu ryż czy ziemniaki z każdym idealnie się komponuje i jeszcze lepiej smakuje.

  • 45 min

Składniki:

  • 6 kotletów schabowych
    Tłuszcz do zapieczenia
    ok 350ml bulionu
    2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
    4 łyżki musztardy
    2 łyżki miodu
    Vegeta/pieprz
    Przyprawy:1 liść laurowy/5 ziaren pieprzu kolorowego/3 ziela angielskie/ ½ łyżeczki kozieradki/odrobina tymianku i posiekanego lubczyku
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.51 (160 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kotlety schabowe w sosie musztardowo-miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety schabowe oprószamy przyprawą do wieprzowiny oraz delikatnie pieprzem i Vegetą, dajemy na mocno rozgrzany tłuszcz zapiekam mocno z jednej strony. Następnie zapiekamy z drugiej strony opieczone mięsko zalewam 0,5 l przegotowanej wody wrzucamy przyprawy. I dusimy ok 25 min ( pilnując żeby nie dopuścić do całkowitego wygotowania wody) delikatnie i stopniowo dolewam bulion. Gdy mięsko jest już uduszone dodajemy musztardę i miód, następnie podbijam mąka czyli ¼ wody przegotowanej oraz odbieram odrobine wywaru mięsnego dodaje mąkę i dobrze wymieszać ( żeby nie zrobiły się grudki) i podbijamy mięsko. Na sam koniec dodaje sos sojowy i w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować