Uwielbiam mięska z sosie, bardzo dobre do klusek śląskich czy kaszy gryczanej lub po prostu ryż czy ziemniaki z każdym idealnie się komponuje i jeszcze lepiej smakuje.
45 min
Składniki:
6 kotletów schabowych
Tłuszcz do zapieczenia
ok 350ml bulionu
2 łyżki przyprawy do wieprzowiny
4 łyżki musztardy
2 łyżki miodu
Vegeta/pieprz
Przyprawy:1 liść laurowy/5 ziaren pieprzu kolorowego/3 ziela angielskie/ ½ łyżeczki kozieradki/odrobina tymianku i posiekanego lubczyku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka mąki
Kotlety schabowe w sosie musztardowo-miodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kotlety schabowe oprószamy przyprawą do wieprzowiny oraz delikatnie pieprzem i Vegetą, dajemy na mocno rozgrzany tłuszcz zapiekam mocno z jednej strony. Następnie zapiekamy z drugiej strony opieczone mięsko zalewam 0,5 l przegotowanej wody wrzucamy przyprawy. I dusimy ok 25 min ( pilnując żeby nie dopuścić do całkowitego wygotowania wody) delikatnie i stopniowo dolewam bulion. Gdy mięsko jest już uduszone dodajemy musztardę i miód, następnie podbijam mąka czyli ¼ wody przegotowanej oraz odbieram odrobine wywaru mięsnego dodaje mąkę i dobrze wymieszać ( żeby nie zrobiły się grudki) i podbijamy mięsko. Na sam koniec dodaje sos sojowy i w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem.
Komentarze