Brownie z wiśniami i masą serową w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne mocno czekoladowe ciasto z wiśniami i masą serową , otulone czekoladą . Niesamowita gratka dla czekoholików :))) Wykonanie to tylko kilka chwil , a radość ogromna gdy w oka mgnieniu znika z talerzy .

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Brownie:
    350 g . gorzkiej czekolady
    5 jajek
    250 g. masła
    1 szklanka cukru
    1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    Masa serowa:
    500 g. zmielonego twarogu
    1/2 szklanki cukru
    1 budyń śmietankowy - 40 g.
    3 jajka
    100 g. masła roślinnego
    szczypta soli
    Dodatkowo :
    2 szklanki wydrylowanych wiśni
    100 g. czekolady
    3-4 łyżki mleka
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm. x 29 cm.
    wiśnie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery

Brownie z wiśniami i masą serową w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brownie z wiśniami i masą serową w czekoladzie 1. Do stopionego masła dodaję połamaną czekoladę , mieszam do połączenia składników , studzę . Ubijam jajka z cukrem i solą na puch , ciągle miksując dodaję masę czekoladową oraz mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia , miksuję , ciasto wylewam na blaszkę , układam po całości wiśnie .
  • Brownie z wiśniami i masą serową w czekoladzie 2. Masło roślinne miksuję z cukrem i solą , dodaję po jednym jajku ciągle miksując , dodaję twaróg , budyń , miksuję . Masę rozkładam na cieście z wiśniami . Piekę ok. 55 minut w temperaturze 175 stopni , ciasto studzę .
  • Brownie z wiśniami i masą serową w czekoladzie 3. Połamaną czekoladę roztapiam z mlekiem , mieszam , studzę , nalewam do rożka z papieru do pieczenia , dekoruje ciasto , podaję z wiśniami .

Porady

Brownie , to ciasto mocno czekoladowe, ciężkie wręcz zakalcowate , co przy pierwszym pieczeniu np. w moim przypadku wydało się dziwne . Dopiero po przeczytaniu różnych informacji zrozumiałam , że takie ma być i choć robię je od niedawna od razu je polubiłam . Tym razem zrobiłam je z wiśniami i masą serową , co wydaje mi się dobrym pomysłem . Kwaśne wiśnie , doskonale zrównoważyły słodycz ciasta . Teraz cieszę się z tego wchodzenia po drabinie i zrywania tych kwaśnych owoców w ich sezonie , mrożenia , a obecnie są pod ręką i o każdej porze dnia mogę ich używać do woli . Oczywiście , jeśli to wiśnie mrożone , wcześniej należy je rozmrozić i odsączyć z soku , a w sezonie użyć tych sezonowych . Twaróg , tym razem wybrałam ten z wiaderka trzykrotnie mielony , masa wyszła aksamitna i puszysta . Puszystość i piękny kolor zawdzięcza na pewno od wiejskich jajek , od kurek , które sama hoduję , karmiąc je pszenicą i kukurydzą , przez co żółtka są niezwykle żółte i smaczne . Serdecznie polecam , to czekoladowe ciasto na deser w gronie rodziny czy znajomych , a następnie wspólny , spacer pomoże nam spalić te kalorie :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Sery Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować