Pyszne, wilgotnie i pięknie pachnące ciasto pełne czekolady, czyli brownie. Dodatek wiśni przełamuje nieco jego słodycz.
60 min
Dla 8 osób
Łatwy
Składniki:
Na formę o wymiarach 18x30 cm
1) 200 g masła
2) 100 g czekolady gorzkiej
3) 100 g czekolady mlecznej
4) 3 jajka
5) cukier waniliowy (16 g)
6) 160 g cukru
7) łyżka mąki pszennej
8) 300 g wiśni (mogą być mrożone)
9) kakao do oprószenia
Brownie z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W garnuszku roztapiamy masło i czekoladę i odstawiamy do ostudzenia.
2.Do miski przekładamy jajka, mąkę, cukier i cukier waniliowy i mieszamy rózgą kuchenną. Następnie dodajemy roztopione masło z czekoladą i mieszamy do połączenia składników. Na koniec dodajemy wiśnie i mieszamy.
3.Tak przygotowane ciasto przekładajmy do formy o wymiarach 18x30 cm i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 30 -35 minut. Po tym czasie wyjmujemy brownie z piekarnika i wierzch posypujemy kakao.
Komentarze