Brownie orzechowe z lekką masą serową i galaretkami

4.51 (167 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne i łatwe do przygotowania ciasto . Doskonale sprawdzi się na spotkanie w gronie rodziny czy znajomych .

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g czekolady deserowej
    100 g masła
    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    3 łyżki zmielonych orzechów
    3/4 szklanki mąki pszennej
    otarta skórka z 1 /2 cytryny
    Masa serowa :
    250 g sera mascarpone
    250 g twarogu mielonego
    250 ml . śmietany 18%
    3 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka aromatu cytrynowego
    2 łyżki żelatyny
    4-5 łyżek wody mineralnej
    1/4 szklanki wrzącej wody
    Dodatkowo:
    1 galaretka cytrynowa
    1 galaretka agrestowa
    2 x po 1,5 szklanki wrzącej wody
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia 24 cm . x 29 cm.
Wystaw ocenę:

4.51 (167 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Brownie Desery

Brownie orzechowe z lekką masą serową i galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Brownie orzechowe z lekką masą serową i galaretkami 1. Czekoladę i masło roztapiam w kąpieli wodnej , studzę . Jajka miksuję z cukrem , dodaję skórkę z cytryny , orzechy i czekoladę , miksuję , dodaję mąkę , miksuję . Jednolite ciasto przekładam do blaszki , piekę ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni . Ciasto studzę .
  • Brownie orzechowe z lekką masą serową i galaretkami 2. Agrestową galaretkę mieszam w 1,5 szklanki wrzącej wody , studzę , wstawiam do lodówki do zastudzenia . Żelatynę zalewam wodą mineralną , mieszam , po 10 minutach dodaję wodę wrzącą , mieszam , studzę . Ser mascarpone , twaróg , śmietanę , aromat , cukier miksuję do połączenia , strumieniem dodaję dobrze wystudzoną - zimną żelatynę , miksuję . Do gęstniejącej masy masy dodaję pokrojoną w kostkę zieloną galaretkę , mieszam , wykładam na ciasto , wstawiam do lodówki , pozostawiam na ok. godzinę .
  • Brownie orzechowe z lekką masą serową i galaretkami 3. Cytrynową galaretkę zalewam 1,5 szklanki wrzącej wody , mieszam do rozpuszczenia , studzę . Galaretkę wstawiam do lodówki , gdy zacznie gęstnieć zalewam przygotowane ciasto , wstawiam do lodówki do całkowitego stężenia na ok. godzinę .

Porady

Ciasto brownie wyjdzie lekko zakalcowate, lekko ubite - i takie ma być . Cytrynowa galaretkę musimy dobrze wystudzić i poczekać aż zacznie gęstnieć , inaczej wpadnie pod ciasto .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować