Torcik karpatka z masą serową z galaretkami

  • wyświetlono: 1074 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Efektowny, prosty w przygotowaniu tort karpatkowy. Połaszenie tradycyjnej karpatki z masą serową i galaretkami. Torcik ten wymyśliły moje córeczki które bardzo lubią wszystkie ciasta na zimno z galaretkami.

b
  • 8 porcje
  • 90min
  • Łatwy

Składniki

Składniki: tortownica 26 cm
Ciasto ( wychodzi ok. 420 g ciasta czyli po ok. 210 g na 1 placek):
3 jajka.
150 ml wody,
75 g masła,
szczypta soli
100 g mąki pszennej,
¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
masa:
550 g sera do serników ( u mnie z wiaderka),
250 g serka mascarpone,
1 galaretka cytrynowa,
1 galaretka wiśniowa,
1 galaretka kiwi,
1 galaretka cytrynowa krystaliczna,
2 czubate łyżeczki żelatyny,
850 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek,
2-3 łyżki soku z cytryny,
cukier puder
oraz:
cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik karpatka z masą serową z galaretkami

  • 1. Ciasto ( najlepiej przygotować dzień wcześniej)
    Masło rozpuszczamy w gotującej wodzie, dodajemy szczyptę soli, mąkę wymieszaną z
    proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy pałką, tak aby ciasto odchodziło
    od ścianek. Pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodajemy kolejno po jednym jajku cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta.
    Ciasto dzieli my na dwie równe części, przekładamy do dwóch form wyłożonych papierem, wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Każde ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30minut.
    Piekarnika nie należy otwierać przez co najmniej pierwsze 20 minut. Kiedy ciasto już będzie rumiane i stabilne, wówczas możemy otworzyć piekarnik w celu skontrolowania stopnia wypieczenia. Ciasto studzimy.
    Masa:
    Galaretki do środka masy najlepiej przygotowujemy dzień wcześniej aby dobrze stężały. Galaretki cytrynową, wiśniową i kiwi dokładnie każdą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody,studzimy i odstawiamy do lodówki, aby całkowicie stężała. Gdy galaretki stężeją kroimy je w kostkę.
    Galaretkę cytrynową krystaliczną razem z żelatyną dokładnie rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy.
    Oba sery razem miksujemy, następnie strumyczkiem wlewamy przestudzoną galaretkę oraz sok z cytryny i cały czas miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Jeśli masa wydaje nam się za mało słodka do dosładzamy według uznania.
    Do gotowej masy dajemy pokrojone w kostkę kolorowe galaretki i wszystko delikatnie mieszamy.
    Powstałą masę wykładamy na blat ciasta i przykrywamy drugim, delikatnie dogniatamy. Odstawiamy na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

urodzinysernikWielkanocdla dzieciwiosnaCiasto z galaretkąprzyjęciedo kawyna zimnokinderbalimieniny

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto łaciate z masą serową

Dodane przez: joanna30

Ciasto łaciate z masą serową

Bardzo efektowne i pyszne ciasto,...

Karpatka z masą budyniową i truskawkami

Dodane przez: Bożena1960

Karpatka z masą budyniową i truskawkami

Od nie pamiętnych czasów upiekłam...

image-00cpol8

Dodane przez: xamelka1

Miodownik z masą serową

Miodowniki zawsze robiłam z kremem...

Torcik migdałowy z masą budyniową

Dodane przez: beciiaaa

Torcik migdałowy z masą budyniową

Pyszny i bardzo prosty w przygotowaniu...

ciasto porzeczkowe

Dodane przez: czekoladka

Ciasto porzeczkowe z masą serową

Ciasto porzeczkowe jest delikatne,...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Ciasto orzechowe z masą serową

To bardzo smaczne orzechowo-korzenne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE