Torcik karpatka z masą serową z galaretkami

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Efektowny, prosty w przygotowaniu tort karpatkowy.
Połaszenie tradycyjnej karpatki z masą serową i galaretkami.
Torcik ten wymyśliły moje córeczki które bardzo lubią wszystkie ciasta na zimno z galaretkami.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki: tortownica 26 cm
    Ciasto ( wychodzi ok. 420 g ciasta czyli po ok. 210 g na 1 placek):
    3 jajka.
    150 ml wody,
    75 g masła,
    szczypta soli
    100 g mąki pszennej,
    ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
    masa:
    550 g sera do serników ( u mnie z wiaderka),
    250 g serka mascarpone,
    1 galaretka cytrynowa,
    1 galaretka wiśniowa,
    1 galaretka kiwi,
    1 galaretka cytrynowa krystaliczna,
    2 czubate łyżeczki żelatyny,
    850 ml gorącej wody do rozpuszczenia galaretek,
    2-3 łyżki soku z cytryny,
    cukier puder
    oraz:
    cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Torcik karpatka z masą serową z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ( najlepiej przygotować dzień wcześniej)
    Masło rozpuszczamy w gotującej wodzie, dodajemy szczyptę soli, mąkę wymieszaną z
    proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy pałką, tak aby ciasto odchodziło
    od ścianek. Pozostawiamy do wystudzenia. Do zimnego ciasta dodajemy kolejno po jednym jajku cały czas miksując do uzyskania konsystencji gładkiego ciasta.
    Ciasto dzieli my na dwie równe części, przekładamy do dwóch form wyłożonych papierem, wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Każde ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30minut.
    Piekarnika nie należy otwierać przez co najmniej pierwsze 20 minut. Kiedy ciasto już będzie rumiane i stabilne, wówczas możemy otworzyć piekarnik w celu skontrolowania stopnia wypieczenia. Ciasto studzimy.
    Masa:
    Galaretki do środka masy najlepiej przygotowujemy dzień wcześniej aby dobrze stężały. Galaretki cytrynową, wiśniową i kiwi dokładnie każdą rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody,studzimy i odstawiamy do lodówki, aby całkowicie stężała. Gdy galaretki stężeją kroimy je w kostkę.
    Galaretkę cytrynową krystaliczną razem z żelatyną dokładnie rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody, studzimy.
    Oba sery razem miksujemy, następnie strumyczkiem wlewamy przestudzoną galaretkę oraz sok z cytryny i cały czas miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Jeśli masa wydaje nam się za mało słodka do dosładzamy według uznania.
    Do gotowej masy dajemy pokrojone w kostkę kolorowe galaretki i wszystko delikatnie mieszamy.
    Powstałą masę wykładamy na blat ciasta i przykrywamy drugim, delikatnie dogniatamy. Odstawiamy na kilka godzin aby masa dobrze stężała. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować