Bretońska dla jaroszy

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

O fasoli przypominamy sobie, gdy brakuje nam do pierwszego i zimą, kiedy lubimy jeść ciężkie, tłuste potrawy – zastępuje z powodzeniem mięso. Po jej zjedzeniu jesteśmy syci przez długie godziny.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - sucha biała fasola (Fasolę moczymy w wodzie przez noc.): 25 dekagramów
    - listki laurowe: 2 sztuki
    - goździki: 2 sztuki
    - ziele angielskie w ziarnach: 4 sztuki
    - pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
    - majeranek (suszony): 2 łyżki
    - cukier brązowy jasny: 1 łyżka
    - pomidory krojone: 2 sztuki
    - koncentratu pomidorowego (1 słoiczek): 1 sztuka
    - kostki rosołowe drobiowe: 4 sztuki
    - suszone grzyby: 4 sztuki
    - por pokrojony w plastry: 0.5 sztuki
    - marchew pokrojona w kosteczkę: 2 sztuki
    - pietruszka pokrojona w kostkę: 2 sztuki
    - seler-korzeń: 0.25 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bretońska dla jaroszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Bretońska z kaszą jaglaną doskonała na obiadokolacje 1. Z namoczonej przez noc fasoli odlewamy wodę. Zalewamy ją powtórnie tak, aby wody było więcej o jakieś 5 cm od fasoli. Zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, zdejmujemy łyżką białe szumowiny. Wrzucamy listki laurowe, goździki, ziele angielskie, pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler i krążki pora, suszone grzyby. Gotujemy przy uchylonej pokrywce ok. 20- 25 min. Następnie dodajemy rosołki warzywne, pieprz ziołowy, pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy ok. 15-20 min. Dodajemy majeranek, brązowy cukier i koncentrat pomidorowy, mieszamy i dalej gotujemy 15-20 min. Ewentualnie do smaku doprawiamy kilkoma kroplami maggi. Podajemy w czarce lub głębokim talerzu. Jako dodatek może posłużyć nam kopiasta łyżka ugotowanej kaszy jaglanej, wówczas bretońską zupę fasolową możemy zjeść na obiadokolację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować