Fasola po bretońska na sarnim sercu

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Sarnina to bardzo szlachetne mięso, a serce to jeden z najlepszych podrobów mięsnych. Długo gotowane serce sarny nadaje fasolce po bretońsku niepowtarzalnego smaku. Polecam smakoszom sarniny.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g suchej białej fasoli, u mnie jaś karłowy
    100 g żółtej soczewicy
    2 serca sarny
    marchewka
    korzeń pietruszki
    1/4 selera korzeniowego
    por biała część
    100 g masła
    łyżeczka kminku
    500 g passaty pomidorowej
    200 g koncentratu pomidorowego
    szczypta szafranu
    sól morska
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    czosnek suszony w płatkach
    majeranek
    sos worcestershire
    2-3 liście laurowe
    2-3 ziela angielskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Fasola po bretońska na sarnim sercu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • fasolka 1. Fasolę namaczamy na noc w zimnej wodzie.

    Fasolę z dodatkiem kminku, ziela angielskiego, liśćmi laurowymi i sercami gotujemy do miękkości - serc i fasoli.

    Gdy serca są miękkie kroimy je w cienkie plasterki i ponownie przekładamy do wywaru.
  • warzywa 2. Warzywa ścieramy na tarczy robota w julienne (w zapałkę). Warzywa podsmażamy na maśle. Lekko solimy i doprawiamy pieprzem ziołowym.
  • fasolka 3. Podduszone warzywa dodajemy do ugotowanej fasolki. Wsypujemy soczewicę. gotujemy 10-15 minut. Do fasolki dodajemy passatę pomidorową oraz koncentrat. Gotujemy kolejne 10-15 minut. Doprawiamy do smaku przyprawami.

    Fasolka jest gotowa do podania, ale najlepiej smakuje drugiego dnia jak smaki się "przegryzą".
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować