Bożonarodzeniowe pierniki czekoladowo-migdałowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy razem suche składniki, tzn. mąkę, mielone migdały, kakao, cukier puder, sodę, przyprawę korzenną oraz sól.
2.Do garnka wkładamy: masło, kostki czekolady gorzkiej oraz melasę trzcinową
3.Masło, melasę oraz czekoladę podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do rozpuszczenia składników. Lekko studzimy.
4.Do suchych składników wbijamy jajko i dodajemy lekko ciepłą (niecałkiem wystudzoną) masę. Dokładnie miksujemy na jednolite ciasto.
5.Powstałe ciasto przekładamy na folię spożywczą i szczelnie zawijamy. Odkładamy do lodówki na 3 godziny, aby ciasto nie było klejące i stężało.
6.Po schłodzeniu ciasto wyjmujemy partiami i rozwałkowujemy na grubość 3 - 4 mm.
7.Wykrawamy foremkami kształty.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12 minut. Jeśli są grubsze - to troszke dłużej.
Studzimy.
8.Wykonujemy lukier z białka i cukru pudru - dokładnie razem je ucieramy na gęstą masę.
Ozdabiamy pierniki lukrem, używając wykałaczek oraz strzykawki. Tu dekorujemy gwiazdkę i serce wykałaczkami.
9.Dekorujemy strzykawką napełnioną lukrem i wykałaczką.
10.Lukier szybko zastyga, więc po jego całkowitym zastygnięciu, pierniki przekładamy do pudełka - puszki -słoika i szczelnie zamykamy, czekając na święta....
Komentarze