Bożonarodzeniowe pierniczki.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pierniczki z tego przepisu piekę od paru ładnych lat. Potem pieczołowicie je dekoruję i obdarowuję nimi moich bliskich i przyjaciół.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    500g miodu sztucznego
    3/4 szkl. cukru
    2 przyprawy do piernika
    2 łyżki kakao
    1kg mąki
    2 łyżeczki sody
    4 jajka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Piernik Desery Pierniczki

Bożonarodzeniowe pierniczki. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, miód sztuczny, cukier, kakao i przyprawę do piernika włożyć do naczynia i roztopić. Przestudzoną masę dodać do mąki wymieszanej z sodą i wbić jajka. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Wstawić do lodówki na jakiś czas. Minimum 2 godz.

    Ciasto można podzielić na porcje i rozwałkować na dość cienkie placki.

    Piec w temperaturze 170-180 st.C ok.9 - 10 min. (temperatura pieczenia uzależniona jest od grubości pierniczków.

    Upieczone pierniczki dekorować lukrem zrobionym z cukru pudru i białka (dokładnych proporcji nie podam, bo zawsze robię to na oko).

Porady

Do lukru można dodać barwniki spożywcze wtedy zabawa przy dekorowaniu jest jeszcze fajniejsza! ;)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować