Pieczone pączki alla muffiny z nadzieniem jagodowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne puszyste pączki-muffiny pieczone nie smażone dzięki temu dużo lżejsze i mają mniej kalorii, nie tylko na tłusty czwartek!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
    2/3 szklanki cukru
    25 g drożdży świeżych
    16 g cukru waniliowego
    1,5 szklanki mleka
    100 g masła
    3 żółtka
    szczypta soli
    1/2 słoiczka dżemu jagodowego
    lukier do dekoracji
    perełki cukrowe do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pieczone pączki alla muffiny z nadzieniem jagodowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • z nadzieniem 1. Mleko podgrzać aby było ciepłe rozpuścić w nim łyżeczkę cukru, dodać drożdże oprószyć łyżką mąki i zostawić zaczyn do podrośnięcia.Masło rozpuścić w mikrofali przestudzić.
    Mąkę wymieszać z solą i cukrem oraz cukrem waniliowym, dodać żółtka i wyrośnięty zaczyn wyrobić ręką gładkie ciasto, wlać masło i ponownie wyrobić.Przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • przed pieczeniem 2. Następnie podzielić na porcje nakładać w środek nadzienie brzegi zlepić i uformować w kule.Włożyć do papierowych papilotek na duże muffiny, odstawić na 20 minut znów w ciepłe miejsce.Po wyrośnięciu piec 25 minut w temp 180*c Po wystudzeniu udekorować lukrem i cukrowymi perełkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować