Boczek z czosnkiem,majerankiem,papryką z szybkowara

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Rolada boczkowa mocno czosnkowa,majerankowa, paprykowa jest doskonałym mięsem do pieczywa, z szybkowara jest szybko gotowa...........SMACZNEGO!!!

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • boczek świeży płat bez kości 1,80 kg,
    czosnek 1 główka,
    sól 2 łyżeczki,
    kucharek 1 łyżeczka,
    majeranek 4 łyżki,
    papryka ostra 1 łyżeczka,
    papryka słodka 3 łyżeczki,
    pieprz mielony 1 łyżeczka,
    smalec 1 łyżeczka,
    woda 2 szklanki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Boczek z czosnkiem,majerankiem,papryką z szybkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Boczek z czosnkiem,majerankiem,papryką z szybkowara 1. Świeży boczek ze skórką 1 płaski płat bez kości, oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.

    Ząbki czosnku wycisnąć przez praskę do czosnku, wymieszać z kucharkiem, solą.
  • Boczek z czosnkiem,majerankiem,papryką z szybkowara 2. Czosnkiem mocno natrzeć cały płat boczku, posypać majerankiem, papryką ostrą, słodką, pieprzem mielonym.
  • Boczek z czosnkiem,majerankiem,papryką z szybkowara 3. Zawinąć ciasno w roladę, obwiązać grubszą nitką (zwykłe nici w 5 nitek robię) mocno, w szybkowarze na stopionym smalcu mocno zrumienić z każdej strony.
  • Boczek z czosnkiem,majerankiem,papryką z szybkowara 4. Wlać do szybkowara wodę, zamknąć i po zasyczeniu pary gotować 60 minut na średnim ogniu, w szybkowarze wystudzić, wyjąć roladę boczkową na talerz (wywar można zamrozić do bigosu) i kroić w plasterki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować