Schab wieprzowy bez kości, wędzony w garnku

  • wyświetlono: 214 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Uwędzony wieprzowy schab bez kości. Wędzony metodą garnkową na zrębkach olcha/buk w temperaturze 50-60 stopni 2 godziny, plus podpiekanie w 80 stopniach Celsjusza 40 minut.

logo
  • 1 porcje
  • 7200min
  • Średni

Składniki

Surowiec:

schab wieprzowy bez kości 1 kg

Peklowanie na mokro:

ilość dni peklowania 4.

Składniki solanki:

woda 1 litr
peklosól 80 gram
cukier 10 gram
liść laurowy 8 szt.
ziele angielskie 18 ziaren
czosnek pół główki (nie obierany)

Sposób przygotowania przepisu:

Schab wieprzowy bez kości, wędzony w garnku

  • 1. Wykonanie solanki:

    W 250 ml wody zagotowujemy liście laurowe, ziele angielskie i pokrojony w plasterki czosnek. Po zagotowaniu parzymy 15 minut i studzimy. Ostudzony wywar razem ze składnikami dodajemy do pozostałej zimnej wody (kranówka) dodajemy peklosól i cukier, mieszamy do rozpuszczenia się peklosoli i cukru. Zimną solanką robimy nastrzyk w kilku miejscach w każdym kawałku mięsa. Kawałki mięsa umieszczamy w garnku kamiennym lub atestowanym pojemniku i zalewamy zimną solanką. Mięsa powinny być całkowicie zalane i umieszczone nie za ścisło, codziennie kawałki mięsa przekładamy. Temperatura peklowania powinna być 6-8 stopni Celsjusza.
  • Schab wieprzowy bez kości, wędzony w garnku.2. Po okresie peklowania, mięso płuczemy z solanki pod bieżącą zimną wodą, osuszamy ręczniczkami papierowymi i osznurowujemy przędzą wędliniarską. Wieszamy na kiju w celu osuszenia na kilkanaście godzin. Wędzimy na zrębkach olcha / buk, 2 godziny w temperaturze 50-60 stopni Celsjusza. Podpiekamy w ostatniej fazie wędzenia, podnosimy temperaturę do 80 stopni Celsjusza i wyłączamy gaz. Gdy temperatura opadnie do 50 stopni Celsjusza ponownie podwyższamy temperaturę do 80 stopni i wyłączamy gaz. Proces wędzenia i podpiekania zakończony. Po uwędzeniu czekamy aż temperatura w garnku spadnie do 30 stopni, wyjmujemy uwędzony schab, wieszamy na kiju i studzimy. Ostudzony schab umieszczamy w lodówce.

    Miłego wędzenia :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

przekąskidomowe_wędlinyswojskie_wędlinywędzony_schab_w_garnku

Komentarze

Podobne przepisy

wędlina

Dodane przez: Anitka0804

Schab gotowany w mleku

Delikatna, jasna i soczysta wędlina...

Schab pieczony w przyprawach

Dodane przez: KatarzynaJ

Schab pieczony w przyprawach

Pieczony schab to dokonały pomysł...

Tuszonka wieprzowa w słoiczku.

Dodane przez: weronika63

Tuszonka wieprzowa w słoiczku

Wieprzowa tuszonka w słoiczkach,...

Boczek wieprzowy w słoiczku.

Dodane przez: weronika63

Boczek wieprzowy w słoiczku

Boczek wieprzowy bez skóry i żeber,...

Kiełbasa wieprzowa z łopatki wersja w słoiku

Dodane przez: Czarek

Kiełbasa wieprzowa z łopatki wersja w słoiku

Dziś zrobiłem kiełbasę wieprzową...

Schab dojrzewający w pończosze

Dodane przez: ugotujiprzetestuj

Schab dojrzewający w pończosze

Schab dojrzewający to pierwsza...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE