Boczek w osłonce

4.49 (157 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Idealny na śniadanie oraz do piknikowego koszyka

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1.5 kg surowego boczku, najlepiej pasek ok 10 cm szerokości
    1/2 łyżeczki soli peklowej
    1 łyżeczka soli zwykłej
    2 łyżeczki majeranku
    1 łyżeczka pieprzu grubo mielonego
    2 ząbki przeciśniętego czosnku
    1/4 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki utłuczonej kolendry

    ok 45 cm. osłonki barierowej termokurczliwej
Wystaw ocenę:

4.49 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Boczek w osłonce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przyprawy wymieszać i natrzeć boczek. Zawinąć ciasno w folię i na dobę wstawić do lodówki.
  • 2. Osłonkę na kilka minut namoczyć w wodzie. Boczek włożyć do osłonki i z obu stron ciasno zawiązać bawełnianą grubą nitką.
  • 3. Włożyć do garnka, zalać wodą i parzyć nie doprowadzając do wrzenia w temperaturze 75 - 80 stopni 2 godz.20 min. Czas liczymy od chwil osiągnięcia wymaganej temperatury.

Porady

Jeżeli nie mamy termometru, to czas liczyć od chwili pojawienia się pęcherzyków na wodzie. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć garnek i obserwować, nie dopuścić do wrzenia. Moja osłonka miała 10 cm szerokości, trochę ciężko było włożyć mięso. Radzę kupić trochę szerszą osłonkę, lub węższy pasek boczku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować