Jest to alternatywa dla tych co nie posiadają szynkowara. Żeby schab miał jednolity kolor powinien leżeć w przyprawach 12 godzin. Mnie zależało na czasie więc leżał 3 godziny , ale jest równie smaczny i aromatyczny. Polecam.
Schab parzony w osłonce barierowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1) Schab wymyć i osuszyć. Ściąć błonę. Liście laurowe pokruszyć drobno, czosnek drobniutko posiekać i wszystkie składniki zaprawy wymieszać.
2) Mięso natrzeć dobrze ze wszystkich stron. Włożyć do osłonki barierowej termicznej, dołożyć ewentualne resztki zaprawy i dokładnie zawiązać z obu stron, żeby nie dostała się woda. Odłożyć na 3- 4 godziny do lodówki. Można na całą noc, wtedy będzie miał jednolity kolor.
3) Po tym czasie mięso zalać zimną wodą i parzyć 1 godzinę i 30 minut od momentu kiedy woda osiągnie temperaturę 75- 80 stopni C lub do momentu kiedy pojawią się dość szybko przemieszczające się bąbelki powietrza. Ogień zmniejszyć do minimum .
4) Po 80 minutach garnek zdjąć z ognia i pozostawić na boku pod przykryciem do ostudzenia. Mięso wyjąć pozostawiając w osłonce i na noc włożyć do lodówki , dopiero otworzyć osłonkę. Przełożyć do pojemnika i przechowywać w lodówce.
Komentarze