Kolorowe piramidki warzywne w chińskim stylu

  • wyświetlono: 374 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Smaczne i zdrowe piramidki warzywne z mięsem z kaczki . Taki kolorowy misz masz :)

10533453_606551092790890_2145939205476450569_n
  • 60min

Składniki

1 brukiew (700 g)
1 Mieszanka chińska
1 upieczona pierś z kaczki
2 łyżki oleju rzepakowego
sól kamienna
1 łyżka sosu sojowego
przyprawa chińska
4 cebulki wiosenne ze szczypiorkami

rzeżucha do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Kolorowe piramidki warzywne w chińskim stylu

  • image-13m7ups1. Brukiew myjemy, odkrajmy uszkodzone części skóry. Ostrym, długim nożem kroimy brukiew w jak najcieńsze plastry ( wówczas szybciej się upiecze ) i układamy je na blaszce wyścielonej papierem lub folią do pieczenia. Każdy plaster smarujemy delikatnie olejem i posypujemy solą kamienną.
  • image-19p0vss2. Taką brukiew najlepiej upiec podczas pieczenia czegoś jeszcze, na przykład mięsa. Ja ją piekłam razem z częściami kaczki, w tym piersi z kaczki, którą wykorzystałam do przygotowania tego dania
    Po jakiejś godzinie pieczenia , w temperaturze 180 C, brukiew powinna być miękka i lekko zrumieniona.
  • image-1fc964u3. W czasie, gdy brukiew oraz mięsko się piecze, na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i na rozgrzany wrzucamy mieszankę chińską, w skład której wchodzą:
    marchew, kiełki fasoli Mung, papryka, por, cebula, pędy bambusa, grzyb Mun,mieszankę smażymy na małym ogniu, wlewamy łyżkę sosu sojowego (lub ilość według uznania) oraz doprawiamy do smaku przyprawą chińską. Na końcu posypujemy posiekanymi cebulkami ze szczypiorkami. Gotową, odpowiednio przyprawioną mieszankę chińską zestawiamy z ognia.
  • image-1vdw10m4. Na drugą patelnię wlewamy 1 lub 2 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenia kaczki , wrzucamy na gorący rozdrobnione mięso z piersi kaczej. Takie mięso możemy lekko na tym sosie zrumienić, by było troszkę chrupiące lub po prostu lekko je w tym sosie podgrzać.
  • image-0dmv7tn5. Na upieczone plastry brukwi nakładamy najpierw mięso, polewamy je wytworzonym sosem, na mięso nakładamy mieszankę chińską, przykrywamy kolejnym plastrem pysznej brukwi i powtarzamy czyli nakładamy znowu mięso i mieszankę chińską.

    Na wierzch znowu nakładamy mięso oraz mieszankę , posypujemy rzeżuchą.
    Takie piramidki można sobie przygotować wcześniej, ułożyć na blaszce i przed podaniem po prostu zapiec w piekarniku :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudania_dla_urodywarzywabrukiewmięso z kaczkiprzepis_z_olejem_rzepakowym

Komentarze

Podobne przepisy

Pierś w stylu włoskim

Dodane przez: Kloruś

Pierś w stylu włoskim

Uwielbiam suszone pomidory... z...

Pieczone pulpety w meksykańskim stylu

Dodane przez: zielonakuchniablog

Pieczone pulpety w meksykańskim stylu

Pulpety w sosie pomidorowym, ale...

Faszerowane cukinie

Dodane przez: monikaT83

Faszerowane cukinie w stylu FIT

To moje pierwsze takie faszerowane...

Fasolka szparagowa w greckim stylu

Dodane przez: Gregorhspeed

Fasolka szparagowa w greckim stylu

Nasze wszystkie smaki w jednej...

image-1kfruyr

Dodane przez: paulette17

Kurczak z warzywami w azjatyckim stylu

Pyszna potrawa z kurczaka i warzyw....

kurczaczek

Dodane przez: ANECIK1980

Coś na styl chiński :)

przede wszystkim szybkie danie

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE