Surówka z kapusty w stylu chińskim

4.94 (198 ocen)

Przepis dostałam od koleżanki Agnieszki, surówka smakiem przypomina dobrze nam znaną surówkę dołączaną do dań chińskich, obie ją uwielbiamy

Składniki:

  • 1/2 główki białej kapusty,
    1 większa marchewka,
    1 duża cebula,
    ZALEWA:
    1/4 szklanki octu,
    1/4 szklanki oleju,
    1/4 szklanki cukru,
    1/2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.94 (198 ocen)

Zobacz również:

Surówki Dodatki

Surówka z kapusty w stylu chińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Kapustę płuczemy, osuszamy i drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Warzywa przekładamy do dużej miski.
    Wszystkie składniki zalewy łączymy ze sobą, wstawiamy na gaz i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy warzywa. Dokładnie całość mieszamy. Surówkę odstawiamy na noc do przegryzienia, wówczas kapusta zmięknie.
    Podać udekorowaną natką.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować