Rolowany boczek

4.49 (194 ocen)

  • 12 min

Polecam mój przepis na rolowany boczek do chleba.Oczywiście składniki marynaty można zmieniać, ale to moja wypróbowana mieszanka.

  • 12 min

Składniki:

  • 1,5 kg chudego boczku świeżego

    Marynata

    6 łyżek oleju

    4 łyżki przyprawy w płynie maggi

    7-8 ząbków czosnku

    1 płaska łyżeczka mielonej papryki ostrej

    1 łyżka mielonej papryki słodkiej

    majeranek ( ilość w/g upodobania)

    2-3 liście laurowe
Wystaw ocenę:

4.49 (194 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Wędliny

Rolowany boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rolada przygotowana do pieczenia 1. Boczek rozkrawam wzdłóż dłuższego boku tak by powstał nam duży prostokątny blat.

    Jeden z boków, ten od którego rozpoczynam zwijanie, najlepiej cienko rozbić tłuczkiem do mięsa

    Mokre składniki marynaty mieszam, dodaję obie papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Nacieram środek rolady, pozostawiając 1/3 objętości marynaty.

    Posypuję majerankiem (w/g upodobania) daję około 4-5 łyżek.

    Zwijam bardzo ciasno w roladę i związuję sznurkiem.

    Nacieram resztą marynaty, wkładam do worka do pieczenia i odstawiam do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej całą noc.

    Roladę wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę około 40 minut.

    Po tym czasie obracam roladę i piekę kolejne 30 minut, rozcinam worek i dopiekam roladę do miękkości około 20-25 minut.

    Rolada ładnie się przyrumieni.

    Studzę i wkładam do lodówki na kilka godzin, aż rolada stężeje.

    Boczek tak przygotowany można kroić nawet w bardzo cienkie plasterki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować