REKLAMA

Rolowany boczek

wyświetlono: 3329 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Polecam mój przepis na rolowany boczek do chleba.Oczywiście składniki marynaty można zmieniać, ale to moja wypróbowana mieszanka.

opublikowany: 14.02.2014
Udostępnij Pinterest
  • 12 min

Składniki:

  • 1,5 kg chudego boczku świeżego

    Marynata

    6 łyżek oleju

    4 łyżki przyprawy w płynie maggi

    7-8 ząbków czosnku

    1 płaska łyżeczka mielonej papryki ostrej

    1 łyżka mielonej papryki słodkiej

    majeranek ( ilość w/g upodobania)

    2-3 liście laurowe
Ocena:

(średnia 4.49 z 194 głosów)

Jak zrobić Rolowany boczek?
Sposób przygotowania:

  • rolada przygotowana do pieczenia 1. Boczek rozkrawam wzdłóż dłuższego boku tak by powstał nam duży prostokątny blat.

    Jeden z boków, ten od którego rozpoczynam zwijanie, najlepiej cienko rozbić tłuczkiem do mięsa

    Mokre składniki marynaty mieszam, dodaję obie papryki i przeciśnięty przez praskę czosnek.

    Nacieram środek rolady, pozostawiając 1/3 objętości marynaty.

    Posypuję majerankiem (w/g upodobania) daję około 4-5 łyżek.

    Zwijam bardzo ciasno w roladę i związuję sznurkiem.

    Nacieram resztą marynaty, wkładam do worka do pieczenia i odstawiam do lodówki na minimum 4-5 godzin, a najlepiej całą noc.

    Roladę wkładam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piekę około 40 minut.

    Po tym czasie obracam roladę i piekę kolejne 30 minut, rozcinam worek i dopiekam roladę do miękkości około 20-25 minut.

    Rolada ładnie się przyrumieni.

    Studzę i wkładam do lodówki na kilka godzin, aż rolada stężeje.

    Boczek tak przygotowany można kroić nawet w bardzo cienkie plasterki
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: anka1988 anka1988

Rolowany boczek

Idealny na kanapki, nie ma to jak swojskie wyroby.

kategoria: Przystawki Wędliny opublikowany: 23.12.2013 | wyświetlono: 1089 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: Słodkamuffinka Słodkamuffinka

Pieczony boczek rolowany

Nigdy nie może zabraknąć boczku na wigilijnym i wielkanocnym stole :)

kategoria: Przystawki opublikowany: 27.04.2014 | wyświetlono: 26093 Książki kucharskie: 4 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE