Bób pieczony z ziołami i płatkami drożdżowymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Bób w trochę innej wersji - pieczony ze świeżymi ziołami i płatkami drożdżowymi nadającymi lekko serowy smak. Danie nie wymaga dużego nakładu pracy.

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Bób - 1kg
    Olej - 2 łyżki
    Czosnek - 2 ząbki
    Pieprz, sól, pieprz ziołowy
    Chilli grys - 1 łyżeczka
    Świeże zioła (po kilka gałązek) - rozmaryn, tymianek
    Płatki drożdżowe - 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Bób pieczony z ziołami i płatkami drożdżowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bób myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Dodajemy do niego olej, przeciśnięty czosnek, przyprawy, płatki drożdżowe oraz zioła. Zioła możemy dodać w całości (po pieczeniu łatwiej będzie wyłowić całe gałązki) lub posiekać.

    Pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym w 200 stopniach przez 40 minut. Jeśli nadal jest twardy, dopiekamy jeszcze 10 minut. Na końcu pieczemy bez przykrycia przez 5 minut.

    Bób świetnie smakuje z ziemniakami i jajkiem sadzonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Rozmaryn Tymianek Płatki drożdżowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.44 (219 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Przed wsadzeniem do piekarnika

To może cię zainteresować