Indyk z ziemniakami i ziołami z rękawa

4.44 (219 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Bardzo lubię robić dania, które nie zajmują mi dużo czasu, ale są smaczne i pożywne.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dkg piersi z indyka,
    6 dużych ziemniaków,
    1 czerwona papryka,
    1 duża czerwona cebula,
    2 ząbki czosnku,
    2 łyżeczki słodkiej papryki,
    gałązka świeżego oregano,
    gałązka świeżego tymianku,
    gałązka świeżego rozmarynu,
    1 soli,
    4 łyżki oleju rzepakowego,
Wystaw ocenę:

4.44 (219 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Indyk z ziemniakami i ziołami z rękawa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Indyka płuczemy, czyścimy i kroimy na większej wielkości kawałki. Dodajemy świeże zioła, słodką paprykę, łyżkę oleju, oraz sól (według uznania - ja dodaję niewielką ilość). Odstawiamy do lodówki.
  • 2. Następnie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w talarki średniej grubości. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną w listki cebulę, paprykę - pokrojoną w kostkę, ząbki czosnku oraz sól.
  • 3. Po 30 minutach od wstawienia mięsa do lodówki mieszamy je dokładnie z ziemniakami oraz pozostałymi warzywami. Teraz wystarczy dodać pozostały olej, wymieszać, przełożyć "mieszankę" do rękawa i dobrze zawinąć (zostawiając odrobinę miejsca). Ja swój rękaw włożyłam do naczynia żaroodpornego, aby nie zabrudzić piekarnika.
  • 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy rękaw i pieczemy przez ok. godzinę. Warto kontrolować czy ziemniaki są twarde. Można w czasie pieczenia przewrócić worek, aby wszystkie składniki dusiły się w powstałym sosie.
  • 5. Możemy się częstować!

Porady

Do środka można dodać jeszcze pomidorki koktajlowe i różne kolory papryki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować