Blok najeżony bakaliami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kto z nas nie pamięta bloku czekoladowego? To niewątpliwie smak dzieciństwa, do którego często wracam, za każdym razem nieco go modyfikując. Tym razem do przygotowania bloku użyłam mnóstwa bakalii, co sprawia, że jest jeszcze smaczniejszy i w dodatku pięknie wygląda.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -400 g mleka w proszku (odtłuszczonego)
    -200 g mieszanki owoców kandyzowanych
    -75 g herbatników
    -50 g płatków migdałów
    -20 g masła
    -3 łyżki gorzkiego kakao
    -1 szklanka cukru
    -0,5 szklanki mleka
    -0,5 szklanki rodzynek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze Blok czekoladowy

Blok najeżony bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mleko zagotowujemy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i mieszamy, na wolnym ogniu aż się rozpuści. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier, następnie tak samo postępujemy z kakao. Zdejmujemy z ognia i lekko wystudzamy. Następnie przelewamy do miski i stopniowo, ciągle miksując dodajemy mleko w proszku.
  • 2 2. Wrzucamy połamane na kawałki herbatniki, rodzynki, mieszankę owoców kandyzowanych i 30 g płatków migdałów. Ręcznie ugniatamy na zwartą masę (gdy zacznie twardnieć i ciężko się ugniatać zwilżamy dłonie gorącą wodą)
  • 3 3. Keksówkę o wymiarach 24X7 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy masę, dokładnie przygniatając, aby była zwarta. Wierzch posypujemy resztą migdałów lekko je wgniatając. Wkładamy do lodówki do stężenia na około półtorej, dwie godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Kakao Migdały Mleko Owoce Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Keks najeżony bakaliami

To może cię zainteresować