BLOK CZEKOLADOWY

  • wyświetlono: 208 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Dwukolorowy blok czekoladowy z prawdziwej czekolady, bez dodatku mleka w proszku.

2
  • 8 porcje
  • 15min
  • Łatwy

Składniki

2 czekolady mleczne twarde
2 czekolady białe
100g masła
2 szklanki ryżu preparowanego

Sposób przygotowania przepisu:

BLOK CZEKOLADOWY

  • 1. 1Foremkę keksówkę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Czekoladę mleczną połamać, przełożyć do miski, dodać 50g masła i rozpuścić nad garnkiem z parującą podczas gotowania wodą. Gdy czekolada rozpuści się z masłem, wsypać szklankę preparowanego ryżu i energicznie wymieszać. Masę czekoladową wlać na dno keksowej foremki.

    2 Białą czekoladę połamać, przełożyć do drugiej miski, dodać 50g masła i rozpuścić nad garnkiem z parującą podczas gotowania wodą. Gdy czekolada rozpuści się z masłem, wsypać szklankę preparowanego ryżu i energicznie wymieszać. Białą czekoladę wylać na czarną masę. Wyrównać łyżką i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia.

Porady

Zamiast bloku czekoladowego, można też zrobić czekoladki z tej masy, potrzebne będą tylko foremki do czekoladek.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

czekoladablok czekoladowySŁODYCZEdomowe słodyczedzień dziecka
 

Komentarze

Podobne przepisy

blok

Dodane przez: Veroni

Blok czekoladowy

Tradycyjny i powszechnie Nam znany...

Blok czekoladowy

Dodane przez: czekoladka

Blok czekoladowy

Dzieci uwielbiają ten blok z dodatkiem...

image-06691rv

Dodane przez: Barbunia

Blok czekoladowy

Przepis ma już 20 lat, czekoladowy...

blok czekoladowy

Dodane przez: Klaudyna213

BLOK CZEKOLADOWY

smak dzieciństwa

Blok czekoladowy

Dodane przez: kapec

Blok czekoladowy

Mocno czekoladowa słodycz!

Blok czekoladowy

Dodane przez: NajlepszaKuchniawMieście

(Nie)klasyczny blok czekoladowy

Oryginalna wersja znanego wszystkim...