BLOK CZEKOLADOWY

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Dwukolorowy blok czekoladowy z prawdziwej czekolady, bez dodatku mleka w proszku.

  • 15 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 czekolady mleczne twarde
    2 czekolady białe
    100g masła
    2 szklanki ryżu preparowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Słodycze Blok czekoladowy

Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1Foremkę keksówkę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Czekoladę mleczną połamać, przełożyć do miski, dodać 50g masła i rozpuścić nad garnkiem z parującą podczas gotowania wodą. Gdy czekolada rozpuści się z masłem, wsypać szklankę preparowanego ryżu i energicznie wymieszać. Masę czekoladową wlać na dno keksowej foremki.

    2 Białą czekoladę połamać, przełożyć do drugiej miski, dodać 50g masła i rozpuścić nad garnkiem z parującą podczas gotowania wodą. Gdy czekolada rozpuści się z masłem, wsypać szklankę preparowanego ryżu i energicznie wymieszać. Białą czekoladę wylać na czarną masę. Wyrównać łyżką i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia.

Porady

Zamiast bloku czekoladowego, można też zrobić czekoladki z tej masy, potrzebne będą tylko foremki do czekoladek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować