Blok czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1Foremkę keksówkę wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Czekoladę mleczną połamać, przełożyć do miski, dodać 50g masła i rozpuścić nad garnkiem z parującą podczas gotowania wodą. Gdy czekolada rozpuści się z masłem, wsypać szklankę preparowanego ryżu i energicznie wymieszać. Masę czekoladową wlać na dno keksowej foremki.
2 Białą czekoladę połamać, przełożyć do drugiej miski, dodać 50g masła i rozpuścić nad garnkiem z parującą podczas gotowania wodą. Gdy czekolada rozpuści się z masłem, wsypać szklankę preparowanego ryżu i energicznie wymieszać. Białą czekoladę wylać na czarną masę. Wyrównać łyżką i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia.
Porady
Zamiast bloku czekoladowego, można też zrobić czekoladki z tej masy, potrzebne będą tylko foremki do czekoladek.
Komentarze