Kiedyś bardzo popularny, dziś nieco zapomniany, to smaki dzieciństwa i minionych lat. Wystarczy 25 minut w kuchni aby wyczarować ten deser bez pieczenia , bomba kaloryczna to fakt, ale po co odmawiać sobie endrofin, uśmiechu i radości ?
25 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
Foremka keksowa 12/20 cm
Składniki:
1 kostka masła 82%
25 dag mleka w proszku
5 dag gorzkiej czekolady
3/4 szklanki mleka
½ szklanki cukru
3 łyżki ciemnego kakao
½ łyżeczki ekstraktu z pomarańczy Dr.Oetker
15 dag maślanych herbatników
10-15 dag drobnych kolorowych lentilek
Blok czekoladowy z lentilkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło umieścić w rondelku, dodać cukier, wlać mleko, wsypać kakao, podgrzewając doprowadzić prawie do wrzenia-nie gotować !
Rózgą kuchenną dokładnie wymieszać na jednolitą masę, zestawić z ognia i do gorącej masy dodać połamaną czekoladę, zostawić na parę minut , wlać ekstrakt z pomarańczy i wymieszać.
Wystudzić do temperatury pokojowej, mieszając, stopniowo wsypywać mleko w proszku aż do połączenia-masa będzie lejąca ale gęsta.
2.Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia wylać trochę czekoladowej masy, ułożyć warstwę herbatników i tak czynność powtórzyć kilkakrotnie na wierzchu musi być masa, rozsypać lentilki, delikatnie dłonią powciskać w masę, włożyć na całą noc do lodówki.
Komentarze