Blok czekoladowy z lentilkami

5 (158 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Kiedyś bardzo popularny, dziś nieco zapomniany, to smaki dzieciństwa i minionych lat. Wystarczy 25 minut w kuchni aby wyczarować ten deser bez pieczenia , bomba kaloryczna to fakt, ale po co odmawiać sobie endrofin, uśmiechu i radości ?

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Foremka keksowa 12/20 cm

    Składniki:
    1 kostka masła 82%
    25 dag mleka w proszku
    5 dag gorzkiej czekolady
    3/4 szklanki mleka
    ½ szklanki cukru
    3 łyżki ciemnego kakao
    ½ łyżeczki ekstraktu z pomarańczy Dr.Oetker
    15 dag maślanych herbatników
    10-15 dag drobnych kolorowych lentilek
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Blok czekoladowy z lentilkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Masło umieścić w rondelku, dodać cukier, wlać mleko, wsypać kakao, podgrzewając doprowadzić prawie do wrzenia-nie gotować !
    Rózgą kuchenną dokładnie wymieszać na jednolitą masę, zestawić z ognia i do gorącej masy dodać połamaną czekoladę, zostawić na parę minut , wlać ekstrakt z pomarańczy i wymieszać.
    Wystudzić do temperatury pokojowej, mieszając, stopniowo wsypywać mleko w proszku aż do połączenia-masa będzie lejąca ale gęsta.
  • Przygotowanie 2. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia wylać trochę czekoladowej masy, ułożyć warstwę herbatników i tak czynność powtórzyć kilkakrotnie na wierzchu musi być masa, rozsypać lentilki, delikatnie dłonią powciskać w masę, włożyć na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować