Kokosowy blok z likierem i bakaliami

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Na mój przepis numer 600 w serwisie wybrałam blok- jest to smak mojego dzieciństwa, do którego często powracam. Deser za każdym razem modyfikuję na różne sposoby. Blok nie tylko świetnie smakuje, ale też wspaniale wygląda.

Składniki:

  • -400 g mleka w proszku (odtłuszczone)
    -200 g mieszanki keksowej
    -100 g płatków migdałów
    -1 szklanka cukru
    -3 łyżki rodzynek
    -3 łyżki wiórek kokosowych
    -20 g masła
    -0,5 szklanki mleka
    -1/4 szklanki likieru kokosowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery Likiery

Kokosowy blok z likierem i bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mleko zagotowujemy. Dodajemy pokrojone na kawałki masło i mieszamy, aż się roztopi. Stopniowo dodajemy cukier, mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, wlewamy likier, mieszamy, lekko przestudzamy i przelewamy do miski.
  • 2 2. Stopniowo, ciągle miksując dodajemy mleko w proszku. Do masy wrzucamy wiórki kokosowe, rodzynki i mieszankę keksową. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki o wymiarach 24x7 cm.
  • 3 3. Na wierzchu masy wykładamy równomiernie migdały. Dociskamy. Blok wkładamy na kilka godzin do lodówki (a najlepiej na całą noc). Smacznego!

Porady

Blok szybko tężeje, dlatego, gdy nie da się go mieszać po dodaniu bakalii należy ugnieść ręcznie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować