Blok czekoladowy-przysmak sentymentalny

  • wyświetlono: 217 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

W czasach gdy czekolada nie była powszechnym przysmakiem, często wykonywano ten substytut. Trochę zapomniany, bardzo kaloryczny, ale niezwykle pyszny.

  • 20 porcje
  • Łatwy

Składniki


- mleko w proszku: 350 gramów
- cukier: 0.75 szklanki
- masło: 200 gramów
- kakao gorzkie: 5 łyżek
- herbatniki Petitki: 200 gramów
- mleko zwykłe: 0.5 szklanki

Sposób przygotowania przepisu:

Blok czekoladowy-przysmak sentymentalny

  • 1. Mleko płynne zagotować w garnuszku z masłem aż się rozpuści. Dodać cukier i kakao i intensywnie mieszać aż wszystko się połączy. Zdjąć z ognia.
  • 2. Wsypując po łyżce mleko w proszku miksować na wysokich obrotach. Gdy dodamy już całość mleka w proszku, wsypujemy niezbyt drobno pokrojone herbatniki i mieszamy dokładnie ale niezbyt mocno.
  • 3. Wylewamy całość na blaszkę( u mnie keksówka) wyłożoną papierem do pieczenia- łatwiej się wyciąga i nie przykleja się jak folia aluminiowa. Wstawiamy do lodówki na około cztery godziny, a najlepiej na całą noc.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

PRZYJĘCIE DLA DZIECIimprezy

Komentarze

Podobne przepisy

czekoladowy przysmak

Dodane przez: 19kingus90

Czekoladowy przysmak

Herbatniki przełożone pyszną, czekoladową...

image-0x54ym6

Dodane przez: a1922

Blok czekoladowy

Bardzo słodki, bardzo czekoladowy,...

Blok czekoladowy

Dodane przez: rzelkazag

Blok czekoladowy

Czy i Wam przypominają się młodzieńcze...

blok czekoladowy

Dodane przez: kasiunia860

BLOK CZEKOLADOWY

Pyszny deser, który zawsze smakuje...

blok czekoladowy

Dodane przez: Michał Wrzosek

Blok czekoladowy

Pamiętasz ciasta z dzieciństwa...

Blok czekoladowy

Dodane przez: Kina

Blok czekoladowy

Znalazłam ten przepis w starym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE