Bitki wieprzowe w sosie ziołowym

4.5 (172 ocen)

Kruche ,soczyste mięso w aromatycznym ziołowym sosie.Bardzo smakowało mojej półtora rocznej córce z ziemniakami sałatką z pomidora.

Składniki:

  • 500g.szynki wieprzowej
    sól,pieprz
    olej do smażenia
    Sos:
    500mlrosołu lub bulionu
    1 łyżka suszonej bazylii
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    1/2 łyżeczki chili
Wystaw ocenę:

4.5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bitki Szynki

Bitki wieprzowe w sosie ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szynkę umyć,osuszyć,pokroić w cienkie plastry.
    Każdy kawałek rozbić tłuczkiem,oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
    Na patelni rozgrzać olej smażyć bitki na rumiano.
  • 2. Mięso przełożyć do garnka wraz z tłuszczem z patelni,zalać rosołem/bulionem.
    Doprawić ziołami oraz chili,dusić 30 min.
  • 3. Po tym czasie mąkę wymieszać z zimną wodą oraz gorącym sosem-przelać do garnka,zostawiając chwilę na gazie by sos zgęstniał.
  • 4. Gotowe bitki podawać z ulubionymi dodatkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować