Potrawa na niedzielny obiad, różne uroczystości. Idealnie pasuje do kopytek, klusek śląskich jak również ziemniaków. Bitki z mięsa wieprzowego z warzywnym sosem.
50 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
• 1 szynka wieprzowa
• 1 cebula
• 1 kg pieczarek
• 1 papryka żółta
• 1 papryka czerwona
• 200 g przecieru pomidorowego
• 4 łyżki ketchupu pikantnego
• 1 łyżka octu jabłkowego
• ½ łyżeczki czosnku
• Szczypta chili
• Sól
• Pieprz
• Olej do smażenia
• Mąka pszenna do obtoczenia
Danie księżniczki sisi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w plastry, rozbijamy, doprawiamy pieprzem oraz solą.
Następnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju. Jak mięso jest już miękkie układamy w naczyniu.
2.Cebulę obieramy, drobno kroimy i przyżywmy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy pokrojone plasterki pieczarki, doprawiamy pieprzem oraz solą.
Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki.
Pod koniec prużenia wlewamy przecier, ketchup, ocet i doprawiamy chili oraz czosnkiem.
3.Sos z pieczarkami i papryką układamy na mięsie.
Danie gotowe.
Smacznego.
Komentarze