Bitki drobiowe w sosie własnym

  • wyświetlono: 24318 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Miękkie mięso z piersi kurczaka w delikatnym, aksamitnym sosie. Proste i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe, Podane z kaszą jęczmienną lub gryczaną smakuje rewelacyjnie.

jaja
  • 35min

Składniki

Pojedyncza lub podwójna pierś z kurczaka
0,5 l rosołu najlepiej drobiowego
Mąka
Sól
Pieprz
Olej do smażenia
Szczypta majeranku
3 łyżki mleka

Sposób przygotowania przepisu:

Bitki drobiowe w sosie własnym

  • 1. Piersi z kurczaka pokroić w grubsze plastry. Natrzeć solą i pieprzem. Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju.
  • 2. Mięso podlać rosołem, zagotować i dusić do miękkości mięsa około 20 minut. Dodać szczyptę majeranku i opcjonalnie sól i pieprz.
  • 3. Na koniec 1 łyżkę mąki połączyć z mlekiem i zagęścić sos.

Porady

Użyłam rosołu z poprzedniego dnia, ale można też użyć kostki rosołowej, drobiowej

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmoj_niedzielny_obiadbitkidróbpierś z kurczaka
 

Komentarze

Podobne przepisy

Żeberka duszone w gęstym sosie

Dodane przez: justi2401

Żeberka w sosie własnym

Porządne kawałki mięsa duszone...

Klopsiki w sosie własnym

Dodane przez: LucyG

Klopsiki w sosie własnym

Oj jak dawno nie robiłam i nie...

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Polędwiczki wieprzowe w sosie własnym

Przepyszne , delikatne i soczyste...

Szynka wieprzowa w sosie własnym

Dodane przez: Kasia1989

Szynka w sosie własnym

Szynka wieprzowa to idealny przepis...

BITKI W SOSIE WŁASNYM

Dodane przez: pati197799

bitki wieprzowe w sobie własnym

smaczne i kruche

Schab duszony w sosie własnym

Dodane przez: Alex M

Schab duszony w sosie własnym

Kruche i rozpływające się w ustach...