Bitki wieprzowe duszone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, pokroić na cienkie plastry. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć, opruszyć mąka i podsmażyć na tłuszczu.Włożyć do garnka i podlać wodą, dusić pod przykryciem, dodać zielę i listek laurowy.
2.Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, chwilę poddusić. Dodać do mięsa, dusić wszystko do miękkości. Na koniec gdy mięso jest miękkie, śmietankę rozmieszać z mąką i zagęścić sos, dodać sól i pieprz do smaku.Wyłożyć na półmisek i posypać pokrojąną natka pietruszki.
Porady
Można podawać z kaszą gryczną, kluskami śląskimi lub makaronem.
Komentarze