Bitki wieprzowe duszone z pieczarkami

4.49 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Propozycja na niedzielny obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1/2 kg schabu
    25 dag pieczarek
    mała cebula
    2 ziarenka ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    sól, pieprz,
    2 łyżki mąki
    tłuszcz do smażenia
    natka pietruszki
    1/2 szklanki śmietanki
    1 łyżka mąki
Wystaw ocenę:

4.49 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Bitki wieprzowe duszone z pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso opłukać, pokroić na cienkie plastry. Każdy kawałek rozbić tłuczkiem, posolić i popieprzyć, opruszyć mąka i podsmażyć na tłuszczu.Włożyć do garnka i podlać wodą, dusić pod przykryciem, dodać zielę i listek laurowy.
  • 2. Cebule pokroić w drobną kostkę, zeszklić na tłuszczu, dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki, chwilę poddusić. Dodać do mięsa, dusić wszystko do miękkości. Na koniec gdy mięso jest miękkie, śmietankę rozmieszać z mąką i zagęścić sos, dodać sól i pieprz do smaku.Wyłożyć na półmisek i posypać pokrojąną natka pietruszki.

Porady

Można podawać z kaszą gryczną, kluskami śląskimi lub makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować