Bitki schabowe w warzywnej potrawce

4.5 (180 ocen)

  • 40 min

Przepis na danie, które z czystym sumieniem można zaserwować na niedzielny obiad rodzinie, gościom, albo po prostu sobie.

  • 40 min

Składniki:

  • -3 plastry schabu bez kości
    -mała cukinia
    -świeża papryka czerwona
    -100 g pieczarek
    -cebula
    -oliwa i miękkie masło (50 g)
    -100 ml bulionu wołowego
    -przyprawy: pieprz, sól, rozmaryn, majeranek
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bitki schabowe w warzywnej potrawce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry schabu płuczemy, lekko rozbijamy, nacieramy pieprzem, solą i rozmarynem, następnie wkładamy do lodówki na około 20 minut.
  • 2. Cukinię i pieczarki obieramy i kroimy w półplasterki (ze starszej cukinii usuwamy gniazda nasienne), paprykę i cebulę kroimy w kostkę.
  • 3. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, dodajemy cebulę, cukinię, paprykę i masło, dusimy pod przykryciem, po 5 minutach dodajemy pieczarki.
  • 4. Kiedy pieczarki wypuszczą sok, dolewamy bulion, całość przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Porady

w przypadku braku świeżej papryki, można ją zastąpić konserwową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso Papryka Pieczarki Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować