BIGOS PO STAROPOLSKU

  • wyświetlono: 473 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 1

Popularne danie kuchni polskiej, przygotowywane na różne okoliczności jak również bez okazji.

Magster
  • 120min

Składniki

1,5 kg kiszonej kapusty
6 żeberek wieprzowych wędzonych
1/2 kg wieprzowiny (od szynki - gotowanej/pieczonej)
1/2 kg wołowiny (gotowanej/pieczonej)
30 dag gotowanej szynki
30 dag boczku
1/2 kg kiełbasy
kilka suszonych grzybków
10 suszonych śliwek
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
5 owoców jałowca
gałązka cząbru
2 cebule
łyżka miodu lub cukru
1/2 szklanki czerwonego wina wytrawnego
sól , pieprz
smalec

Sposób przygotowania przepisu:

BIGOS PO STAROPOLSKU

  • 1. Kiszoną kapustę posiekać niezbyt drobno, zalać niewielka ilością wody, i gotować na małym ogniu z zielem angielskim, liściami laurowymi, pieprzem, cząbrem i owocami jałowca.
  • 2. Grzyby namoczyć ugotować w małej ilości wody ok 20 minut. Pokroić w paski dodać do kapusty.
  • 3. Na smalcu usmażyć cebulę pokrojoną oraz pokrojoną wędzonkę,kiełbasę, mieso. Wszystkie wędliny i mięsa przełożyć do garnka z gotującą się kapustą i gotować jeszcze przez co najmniej godzinę.
  • 4. Pod koniec gotowania dodać do bigosu pokrojone suszone śliwki , miód i wino. Doprawić solą i pieprzem.
  • 5. Bigos najlepiej podgrzewać przez 2-3 dni z rzędu, mieszając,wtedy bigos nabiera właściwego smaku.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniamoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakimama_mnie_nauczyladania świątecznebigoskuchnia polskadania z kapustą

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czekoladka

Szynka po staropolsku

Moja rodzinka uwielbia takie domowe...

Wielkanocna szynka po staropolsku

Dodane przez: alaaa

Wielkanocna szynka po staropolsku

Szynka dzięki temu że jest w zalewie...

bigos po cygańsku

Dodane przez: dagooshya

Bigos po cygańsku

delikatnie pikantny i mocno pomidorowy....

filet z kurczaka po staropolsku

Dodane przez: lucyna19

filet z kurczaka po staropolsku (z pieczarkami)

Moje niedzielne danie obiadowe.

Dodane przez: lucyna_rams

Indyk po staropolsku.

Doskonała potrawa na niedzielny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE