BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM I POLEWĄ

4.5 (142 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto z dwoma biszkoptami, przełożone warstwą ryżu preparowanego z Kajmakiem. Ciasto też przełożone kremem z mascarpone i oblane polewą czekoladową. Ciasto wyszło pyszne, tortowe, miękkie a zarazem z chrupiącą wkładką.

  • 2 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT : (2X):
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -100 g. mąki tortowej
    -100 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASĄCZENIE:
    -zaparzona kawa, posłodzona

    WKŁADKA Z RYŻEM:
    -460 g. masy Kajmakowej
    -2 śmietan-fixy
    -90 g. ryżu preparowanego

    KREM Z MASCARPONE:
    -400 ml. śmietanki 30 %
    -1 śmietan-fix
    -500 g. serka mascarpone
    -250 g. jogurtu greckiego
    -100 ml.mleka skondensowanego, słodzonego
    -25 g. żelatyny
    -1/2 szklanki wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -100 g. mlecznej czekolady
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -100 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Biszkoptowe z ryżem preparowanym, kremem i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM I POLEWĄ 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Obrócić na deskę ze ściereczką ,zdjąć papier i ostudzić.
    Drugi biszkopt upiec identycznie.
  • BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM I POLEWĄ 2. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.Nasączyć kawą.
  • BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM I POLEWĄ 3. ryż-Miękką masę Kajmakową, zmiksować z fiksami. Dodać ryż, wymieszać i porozkładać na biszkopt w blaszce. Wyrównać i na trochę schłodzić.
  • BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM I POLEWĄ 4. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę,ubić z fixem, potem mleczkiem, serkiem i jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać na warstwę ryżu.
  • BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM I POLEWĄ 5. Przykryć drugim biszkoptem. Trochę nasączyć, ale nie za mocno, bo polewę będzie ciężko rozprowadzić.
  • BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM I POLEWĄ 6. polewa-Czekolady rozpuścić ze śmietanką. Ostudzić do letniego i polać górę ciasta i rozsmarować. Ciasto schłodzić w lodówce. Kroić na drugi dzień, aż dobrze stężeje.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa kajmakowa Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować