BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM I POLEWĄ

  • wyświetlono: 4161 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Ciasto z dwoma biszkoptami, przełożone warstwą ryżu preparowanego z Kajmakiem. Ciasto też przełożone kremem z mascarpone i oblane polewą czekoladową. Ciasto wyszło pyszne, tortowe, miękkie a zarazem z chrupiącą wkładką.

Babcia Tereska
  • 24 porcje
  • 150min
  • Średni

Składniki

BISZKOPT : (2X):
-5 jajek
-150 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

NASĄCZENIE:
-zaparzona kawa, posłodzona

WKŁADKA Z RYŻEM:
-460 g. masy Kajmakowej
-2 śmietan-fixy
-90 g. ryżu preparowanego

KREM Z MASCARPONE:
-400 ml. śmietanki 30 %
-1 śmietan-fix
-500 g. serka mascarpone
-250 g. jogurtu greckiego
-100 ml.mleka skondensowanego, słodzonego
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody

POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. mlecznej czekolady
-100 g. gorzkiej czekolady
-100 ml. śmietanki 30 %

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM I POLEWĄ

  • BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM I POLEWĄ1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Obrócić na deskę ze ściereczką ,zdjąć papier i ostudzić.
    Drugi biszkopt upiec identycznie.
  • BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM I POLEWĄ2. Jeden biszkopt włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.Nasączyć kawą.
  • BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM I POLEWĄ3. ryż-Miękką masę Kajmakową, zmiksować z fiksami. Dodać ryż, wymieszać i porozkładać na biszkopt w blaszce. Wyrównać i na trochę schłodzić.
  • BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM I POLEWĄ4. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę,ubić z fixem, potem mleczkiem, serkiem i jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać na warstwę ryżu.
  • BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM I POLEWĄ5. Przykryć drugim biszkoptem. Trochę nasączyć, ale nie za mocno, bo polewę będzie ciężko rozprowadzić.
  • BISZKOPTOWE Z RYŻEM PREPAROWANYM, KREMEM I POLEWĄ6. polewa-Czekolady rozpuścić ze śmietanką. Ostudzić do letniego i polać górę ciasta i rozsmarować. Ciasto schłodzić w lodówce. Kroić na drugi dzień, aż dobrze stężeje.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryż preparowanymasa kajmakowabiszkoptowe z krememBISZKOPTOWE Z POLEWĄ
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną, mascarpone i advocatową polewą

Dodane przez: Joanna Kryla

Ciasto na życie preparowanym z bitą śmietaną,...

Lekkie i delikatne jak piórko ciasto...

gotowe

Dodane przez: ziutula

Ciasto biszkoptowe z liczi i kremem śmietanowym

biszkopt jest wilgotny, deliktany...

sernik z galaretką

Dodane przez: agnieszka1990

biszkoptowe ciasto z kremem twarogowym i...

sezon letni to świetny moment na...

Lekki torcik z ryżem preparowanym

Dodane przez: gotujaceblizniaczki

Lekki torcik z ryżem preparowanym

Szybki i lekki torcik akurat na...

Biszkoptowe z kremem cappuccino i wiśniami z galaretką.

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem cappuccino i...

Delikatne ciasto z pysznym kremem...

Ciasto biszkoptowe z nadzieniem śmietankowo-serowym

Dodane przez: bienpyt

Ciasto biszkoptowe z kremem i kolorowymi...

Wyśmienita uczta dla smakoszy ciast...