Ciasto z dwoma biszkoptami, przełożone warstwą ryżu preparowanego z Kajmakiem. Ciasto też przełożone kremem z mascarpone i oblane polewą czekoladową. Ciasto wyszło pyszne, tortowe, miękkie a zarazem z chrupiącą wkładką.
2 godz. 30 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT : (2X):
-5 jajek
-150 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE:
-zaparzona kawa, posłodzona
WKŁADKA Z RYŻEM:
-460 g. masy Kajmakowej
-2 śmietan-fixy
-90 g. ryżu preparowanego
KREM Z MASCARPONE:
-400 ml. śmietanki 30 %
-1 śmietan-fix
-500 g. serka mascarpone
-250 g. jogurtu greckiego
-100 ml.mleka skondensowanego, słodzonego
-25 g. żelatyny
-1/2 szklanki wody
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. mlecznej czekolady
-100 g. gorzkiej czekolady
-100 ml. śmietanki 30 %
Biszkoptowe z ryżem preparowanym, kremem i polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia,jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Obrócić na deskę ze ściereczką ,zdjąć papier i ostudzić.
Drugi biszkopt upiec identycznie.
2.Jeden biszkopt włożyć z powrotem do tej samej blaszki, lecz wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.Nasączyć kawą.
3.ryż-Miękką masę Kajmakową, zmiksować z fiksami. Dodać ryż, wymieszać i porozkładać na biszkopt w blaszce. Wyrównać i na trochę schłodzić.
4.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę,ubić z fixem, potem mleczkiem, serkiem i jogurtem. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać na warstwę ryżu.
5.Przykryć drugim biszkoptem. Trochę nasączyć, ale nie za mocno, bo polewę będzie ciężko rozprowadzić.
6.polewa-Czekolady rozpuścić ze śmietanką. Ostudzić do letniego i polać górę ciasta i rozsmarować. Ciasto schłodzić w lodówce. Kroić na drugi dzień, aż dobrze stężeje.
Komentarze